Jump to content

Атрофия на зрителния нерв


Recommended Posts

Атрофия на зрителния нерв

Причини. Среща се най-често при табес дорзалис, прогресивна парализа, тумор в мозъка, притискане или омачкване, прекъсване на зрителния нерв, възпалителни заболявания на окото и др.

Признаци. Изразява се в постепенно намаляване на зрението до пълна слепота.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Да се търси помощта на лекар-специалист. Ако ослепяването е поради парализа на очния нерв, лечението е общо с цел да се засили организмът.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (вж. „Късогледство“, буква Б) или по 1 супена лъжица боров сироп - за него се вземат 100 малки зелени шишарки от бор, прибавя се 25 г седефче (листа и цвят) и в 2500 г вода с 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1/2 кг захар на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) - по 100 г, агримония, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), гръмотрън (корени), невен (листа и цвят), пача трева и росопас - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при късогледство, с добавка след обяд и вечеря болният да изпива по 1 винена чашка плодово вино, приготвено от сок от моркови и ябълки по равни части и сока на 1 лимон. В тежки случаи добре е болният да се подложи и на лечение с глад за 7-10 дни най-много (вж. том I).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 30 шипки се счукват в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от корените на репей и слез - по 3 супени лъжици в 1600 г вода на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: жълта комунига (листа и цвят) и зловонен здравец (листа) - по 80 г, маточина 60 г и жълта иглика (цвят) 40 г. Вари се още 10 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката (до под коленете) и на ръцете до лактите (42°С за 30 секунди, 20СС за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва със студената. Подир това се разтрива гръбнакът от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно се поставя и компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъзунек (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути), отгоре се слагат сухо памучно парче и вълнен пояс, а на главата (от веждите до раменете) - „шапка“ от тънко хасе, която изцяло да покрива и слепите очи, напълнена със същия хлебен квасец, засилен с 10-14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Във всяко око се капва разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода и след това върху затворените очи се поставят малки торбички от марля, напълнени с прясна топла несолена извара или пък с пюре от леща, сварена само с вода.

Забележка. За намаляване на болките върху окото веднага да се сложи торбичка с прясна несолена извара.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане (вж. „Късогледство“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. След това очите се плискат с хладка вода (20°С), и то така: с дясната длан - дясното затворено око 12 пъти; с лявата - лявото око 12 пъти, подир него пак дясното око също 12 пъти и накрая лявото око 12 пъти. През целия ден, ако слънчевата светлина дразни очите, болният да носи опушеносиви очила.

Преди обяд и към 17 ч. - хладка солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода (вж. „Глаукома - зелено перде“).

Неделя. Ако няма болки, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. По време на това лечение в очите да не се капват други лекарства, освен дадените по-горе капки.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи - влошава се болестта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...