Jump to content

Далтонизъм (смущение в цветоусещането)


Recommended Posts

Далтонизъм (смущение в цветоусещането)

Причини. Заболяването може да бъде вродено и придобито.

Признаци. Най-често се наблюдават смущения във възприемането на червения, зеления или синия цвят. Обикновено страдащите от този недъг не знаят, че са слепи за цветовете. Те ги различават по тяхната яснота или тъмнота и с течение на времето свикват с това, обаче не могат да видят например червените ягоди в една зелена поляна, берат зрели и зелени череши, ягоди и други плодове, без да ги различават. Такива хора не могат да изпълняват служба, свързана с цветоусещане: шофьори, летци, художници, бояджии и др. Мъжете страдат по-често от жените. Приблизително на всеки 100 мъже 8 и на всеки 1000 жени 8 имат подобни смущения. Съвършено слепи хора за всички цветове се срещат много рядко. За тях светът изглежда само в бяло и черно.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1-2 супени лъжици сироп от алое арборесценс (трионче) - приготовление, както при късогледство, буква Б.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от очанка (листа и цвят) 100 г, агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца), ранилист (листа и цвят) и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от липов цвят или от лайка.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец и френско грозде (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай (за деца с 200-500 г според възрастта), последвана от парна баня на главата с лайка за 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти). На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в отварка от трина (4 супени лъжици трина в 1 л вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), едновременно съчетан с цяла „шапка“ на главата, ушита от тензух така, че да покрива изцяло веждите, слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Върху очите се слагат торбички от марля, напълнени с по 1/2-1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с по 1-2 чаени лъжички хладка прясна и несолена извара, отгоре се слагат малко памук и лек бинт и се държат цяла нощ.

Добавка. Ако болният страда и от синузит, всяка вечер да залепва на носа си питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Отгоре да залепва книжка и така да спи.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, обличане и наплискване на очите с вода със стайна температура: с дясната длан отблизо се плиска дясното око (затворено) 12 пъти, подир което с лявата длан се плиска лявото око (затворено) 12 пъти, след това по същия начин наново се плискат очите. Следва гимнастика на очите с упражненията, дадени при късогледство, със следните забележки:

1. След всяко упражнение се прави почивка за 10-30 секунди, съчетана с 1-2 дълбоки вдишвания през носа и бавно издишване през устата.

2. Същите упражнения се правят и вечер преди започване на парната баня на главата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на лицето със зелени листа (от тиква, слънчоглед или други) с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на главата и цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна или морска баня, придружена от плуване до лека умора.

Неделя. Почивка от всичко. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Забележки:

1. През време на лечението добре е да се спазват и правилата за късогледство.

2. Ако болният носи очила, през време на лечението да престане да ги носи, но само ако не чете или не работи нещо, която да не може да изпълнява без тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...