Jump to content

Нощна (кокоша) слепота


Recommended Posts

Нощна (кокоша) слепота

Причини. Телесна слабост, недояждане, бременност, недостиг на витамин А в организма.

Признаци. При тази болест болният през деня вижда добре, но с настъпването на нощта и на тъмно не може да различава предметите или ги вижда неясно. Първоначалната сила на зрението се възвръща едва на разсъмване.

Предсказание. Сериозно. Болестта продължава месеци и даже години.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче). Приготовя се както при „Късогледство“, буква Б.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, зайча стъпка, метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при „Късогледство“, с добавка след обяд и вечеря болният да взема 1 чаена лъжичка мед с 1/4 чаена лъжичка черупки от яйца и да изпива 1 кафена чашка сок от моркови и ябълки по равни части с 1/4 чаена лъжичка лимонов сок. Храната да е слабо солена и добре сдъвкана.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец, широколистен живовляк (листа), орехови листа и листа от френско грозде - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути, прибавят се и 10 шипки, разрязани на две, оставя се на огъня да клокне 3 пъти и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка (за деца наполовина) от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и репей (чичак) и 2 супени лъжици овес (зърна) - в 1600 г вода врят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, комунига, маточина, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца наполовина) топла вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 10 минути или от парни компреси на очите с две торбички от марля, напълнени с приятно топла лайка (цвят), попарена с вряща вода и добре изстискала - превързват се на очите с кърпа и се държат, докато лайката изстине. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42СС за 30 секунди, 20СС за 3 секунди - 5 пъти), изтриване до сухо и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт 2-3 пъти. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, а на главата се слага цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици (за деца според възрастта) диви кестени, на ситно нарязани и счукани на каша (при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, разбъркан с 3 супени лъжици готварска сол). След това във всяко око се капват по 1-2 капки медена вода (20 г чист пчелен мед, най-добре взет от медена пита, разтворен в 50 г топла преварена вода) и на двете очи се слагат млечни компреси с торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек бинт и се държат до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение (вж. „Късогледство“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“), последвани от солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 изравнена чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода. На обяд в 12 ч. се прави слънчева баня на очите - сяда се или се ляга по гръб със затворени очи срещу слънцето, като лицето се покрива със зелен лист от репей, тиква или слънчоглед или пък с тензух, боядисан в зелен цвят, за 10 минути, не повече. След тази баня непременно очите и лицето се измиват с хладка вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Квасецът на главата може да се използва 2 вечери подред, като на втората се засилва с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Болният, ако не понася слънчевата светлина, може през деня да носи опушеносиви очила.

3. Да не носи тежки предмети и да не върши тежка работа.

4. През време на лечението да бъде винаги във весело настроение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...