Jump to content

Сиво перде (старческа катаракта)


Recommended Posts

Сиво перде (старческа катаракта)

Катаракта се нарича всяко помътняване на лещата и на нейната обвивка. То може да заема само част от лещата и да остане така през целия живот или пък прогресивно да завземе цялата леща. Ако мътнината е в областта на зеницата, може да се види и с просто око. Катарактата може да е вродена или да се придобие по-късно при различни заболявания (диабет), някои отравяния, изгаряне и др. Най-честа е старческата катаракта.

Причини. Не са добре изяснени, но значение имат старческите промени в лещата.

Признаци. Среща се по-често след 50-годишна възраст. Настъпва бавно и първото нещо, което обръща внимание на болния, е намаляването на зрението. Отначало той не вижда ясно, а мъгливо, особено по-далечните предмети. Постепенно започва да не вижда и наблизо, а различава само светло от тъмно. Ако се вгледа човек в окото, ще забележи, че гледецът не е вече така черен, както по-рано, а е започнал да помътнява и да приема бял цвят. По-късно, когато пердето „узрее“, лещата става съвсем бяла и не пропуска никаква светлина, вследствие на което окото изгубва напълно зрението си и болният въобще не вижда.

Предсказание. Благоприятно.

Предпазване. Състои се в спазване на необходимата хигиена на очите.

Лечение. Единствено сигурно лечение е оперативното. Народ-ното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 винена чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукали с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна) - в 1500 г вода на тих огън се варят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял глог (плод), изтравниче, малинови листа и полски хвощ (листа и цвят) - по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Диета. Същата, както при късогледство. Освен това след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад и след него да изпие 1 чашка от 50 г сок от моркови и ябълки по равни части. Продължителното вземане на чист морковен сок дава пожълтява-не на тялото, подобно на жълтеница.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне три пъти, се сваля от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от метличина (цвят) и очанка (цвят и листа) - по 100 г от всяка, глухарче (цвят), широколистен живовляк (листа), цикория (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути или пък от парни компреси на очите с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка (при липса на лайка с топчета от памук, натопени в приятно гореща вода), с продължителност 10-15 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и сухо изтриване. Във всяко око се капва по 1 капка разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 2-3 чаени лъжички преварена вода (от този разтвор се получава смъдене), а върху затворените очи се поставят млечни компреси с малки торбички от марля, напълнени с по 1 супена лъжица прясна несолена извара, или пък компреси от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и леко изстискай. Отгоре се слага малко сух памук и очите леко се превързват с бинт. Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец - листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и киснат 30 минути), а на главата се слага „шапка“ от тензух, която да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и масаж на челото (от средата към слепите очи) и врата със сухи палци. След обличането първата седмица всеки ден подред се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 пълна чаена лъжичка пчелен мед, разтворен в 200 г чай от лилов цвят или пък в преварена вода - държи се на студено място в запушено шише, за да не вкисне. Втората седмица се прави баня на очите (20°С за 1 минута) със солен разтвор от 1 л преварена вода и 35 г морска сол на кристали. Практикуването на тези кратки бани трябва да продължи до пълното излекуване.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. На слънце, дъжд, вятър и сняг без шапка болният да не ходи - пречи на лечението.

2. Шапките от квасец може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и засилват с 1-2 лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...