Jump to content

Воал (мрежа) пред очите


Recommended Posts

Воал (мрежа) пред очите

Причини. Неправилна обмяна на веществата, прилив на кръв към главата, умствена преумора, удар, падане на глава и др.

Признаци. Появява се мрежа пред очите и привидно движение.

Лечение. Общо за засилване на организма. Болният трябва да лежи на легло. Една-две вечери подред да се направят топли клизми (38°С), а след това при запек хладки задръжни клизмички, като при изпразване на червата да се избягва напънът. Всекидневно сутрин се прави меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), последвана от сухо изтриване и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. На главата се слага „шапка“ от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на едро и полети със 100 г прясно сурово мляко - киснат 1/2 час и се изцеждат добре. Отгоре се слага друга шапка според сезона. Държат се 2-4 часа.

Вечер преди лягане се прави парна баня на краката за 10-15 минути, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване - лежи се така 1-2 часа. След това се поставят коремен компрес, както сутринта, и „шапка“ на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 9 супени лъжици суров настърган кромид лук и 3 супени лъжици готварска сол, отгоре се слага вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Външно. В продължение на 20-30 дни и повече всяка вечер преди заспиване да се капват във всяко око по 1-2 капки лимонена вода (1 чаена лъжичка лимонов сок се смесва със 100 г студена преварена вода) или пък по 2-3 капки лозов сок (пролетният сок от порязаната пръчка на лозата се събира в едно шишенце).

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от маточина и очанка - по 1 супена лъжица от двете в 400 г вода се вари 5 минути.

Диета. Лека природосъобразна храна (безмесна) с повече плодове, зеленчуци и салата. Нищо люто и кисело да не се яде. Пиенето на течности да се намали.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...