Jump to content

Отслабване или загубване на зрението


Recommended Posts

Отслабване или загубване на зрението

Причини. Различни възпалителни заболявания на очите, някои нервни и общи заболявания, наранявания и др.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Първичното заболяване се лекува своевременно от лекар-специалист. Народното лечение е общо за засилване на организма и според причината, която е предизвикала болестта.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (приготовлява се както при „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при късогледство. Освен това добре е след обяд и вечеря болният да изпива по 1 винена чашка смесен сок от моркови и ябълки по равни части.

Забележка. Болните от диабет да следват специалната за болестта им диета.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипки (вж. „Късогледство“).

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълта комунига (листа и цвят), очанка (листа и цвят) и метличина (цвят) - по 100 г, зловонен здравец (листа) 80 г, маточина и жълта иглика (листа и цвят) и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. По желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20оС за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-6 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани, и 10-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно се поставя компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата (от веждите до раменете) - „шапка „ от тензух, напълнена със съшия квасец, засилен с 9-14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак). Отгоре се слага вълнена шапка. На очите се поставя компрес с по 1 малка торбичка от марля, напълнена с по 1 чаена лъжичка квасец, засилен за всяко око с по 1 синя слива, смачкана без костилката. Отгоре се слага малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разтворен в 200 г преварена вода. Добре е тази баня да се повтори и към 16-17 ч. Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Лапите от квасец може да се използват 2 вечери подред, като на втората вечер се подсилват с 2-3 лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Ако дневната светлина дразни болния, добре е да носи опушеносиви очила.

3. На студ, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...