Jump to content

Глаукома (зелено перде)


Recommended Posts

Глаукома (зелено перде)

Глаукомата е една от най-опасните очни болести, която често завършва с намаляване на зрението до пълна слепота. Тя може да започне като самостоятелно заболяване или да се развие като усложнение на други очни заболявания.

Причини. Не са напълно известни. Вероятно съществува наследствена предразположеност. Детската глаукома се дължи на различни аномалии в структурата на окото. Вторичната глаукома се среща при възпалителни заболявания на обвивките на окото, при което се образува повече вътреочна течност или от образуваните сраствания е затруднено нейното оттичане. Освен това причина могат да бъдат нараняването на очната ябълка, образуването на тумори и т.н.

Признаци. Глаукомата започва и протича различно. Понякога тя се развива бавно, постепенно. Болният дълго време не забелязва нищо, докато случайно се открие болестта при ослепяло вече око. В други случаи болните се оплакват от чести пристъпи от болки в окото, зачервяване и смутено зрение, особено сутрин, след преумора, при навеждане, след вълнение и др. От болното око обилно текат сълзи. Често болният е отпаднал, гади му се, повръща. Вижда цветни кръгове (дъги) около запалената лампа.

При възпалителната глаукома болестта протича много бурно, бързо, с възпалителни явления - силна червенина на окото, помътняване, силна болка в самото око, в слепите очи, силно главоболие, гадене, дори повръщане. Често болният взема глаукомните кризи за пристъпи на главоболие, мигрена, невралгия. Лекува с прахове главоболието си, слага капки в окото заради червенината и повечето пъти тези капки са фатални за него, тъй като са предписани за съвсем друго очно заболяване.

И при двата вида глаукома заболелият може да се заблуди, като вземе своето сериозно и опасно страдание за невинно и пропусне навреме да се лекува. Почти винаги болните забелязват притъмняването пред окото или замрежването, но си мислят, че това е обикновено (сиво) перде и не вземат мерки, понеже то трябва да узрее. Когато зрението намалее съвсем или очите престанат да виждат, болните отиват на лекар, но тогава почти нищо не може да се направи.

Предсказание. Много сериозно, защото болестта дава най-висок процент слепота.

Предпазване. Състои се в отбягване на причините, които го предизвикват, и в спазване на подходящ хигиенен режим.

Лечение. Във всички случаи трябва навреме да се търси лекарска помощ. В ранните стадии и при леки форми на заболяване народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка глицерин с 1/2 чаена лъжичка лимонов сок или по 1 пълна чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 20 г канела на прах.

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 винена чашка от 50 г отварка от 1 малка глава целина (разрязана на 4 части), 5 ореха (счукани с ядките и черупките на каша), 25 шипки (разрязани по на две части), 1 средно голям морков (разрязан на две) и 1 лимон (разрязан на 4 части, а при липса на лимон - 5 зелени листа от лимон) - в 2 л вода се варят, докато целината се свари за ядене. Прецежда се през кърпа и се пие подсладена с мед.

Диета. Суровоядство или вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена. Люто, алкохол и тютюн - не! Да се отбягват кафето и руският чай. Сутрин на първа закуска е добре болният да изпива 1 чашка сок от моркови, ябълки и домати по равни части, подсладени с 1/2 чаена лъжичка захар, или пък да изпива 1 чаша овесено мляко (1 супена лъжица овесени ядки от вечерта се заливат с 200 г вряща вода, кисне цяла нощ) с малко мед и леко препечен хляб. На обяд и вечеря зеленчукови супи, зеленчукови пюрета и ястия, тестени храни и компот от плодове или сурови плодове и ядки от лешници, орехи и бадеми. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, като на обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части и от друга салата с чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус) може да изяжда и по 50-100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска), но не пържено, а само варено или печено. На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 2-3 супени лъжици настъргана целина.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бъзов цвят и очанка - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, 3 супени лъжици мащерка, стрита на брашно и пресята, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г запарка от акация (цвят) и босилек (листа и цвят) - по 100 г, водна детелина, глогов цвят, здравец (листа), исландски лишей, липов цвят, маточина, риган, синя тинтява и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици, 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и 3 зърна карамфил от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и сутринта се прецежда. При пиенето на тази запарка всяка чашка се подслажда с мед и лимон по вкус.

Забележка. След 16 ч. течностите и течните храни да се отбягват, защото влияят зле на кръвното налягане.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути или пък от наплискване на очите със студена (20°С) вода, и то така: с дясната длан отблизо се плиска затворено дясното око 12 пъти, след него - лявото 12 пъти, след това пак дясното око 12 пъти и накрая лявото око 12 пъти и се изтриват. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва със студената вода, и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 1 китка магданоз, също на ситно нарязан, 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г мляко - всичко това се вари да стане гъста лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива изцяло слепите очи и тила до раменете, напълнена или с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), или пък с топла (36СС) лапа от 300 г ориз и 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките - в 900 г вода се вари да стане като тесто, смачква се добре и се засилва още с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Накрая във всяко око се капва по 1 капка разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода и отгоре се слагат торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, които се превързват с бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, изтриване и обличане. На очите се прави баня (20°С за 1 минута) с разтвор от 250 г преварена вода и 1/4 чаена лъжичка прах от алое (саръсабур). Преди обяд и преди вечеря се прави по една солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 250 г преварена вода и 1 изравнена чаена лъжичка морска сол.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

При силни болки в очите със зачервяване и подуване се препоръчват меняващи бани на краката и налагане на очите с торбички, напълнени с топла прясна несолена извара, а на главата да се постави „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети с 50 г оцет. Киснат 1/2 час, изстискват се добре и отгоре се слага друга шапка. Държат се, докато мине болката.

Важни добавки:

1. През време на лечението болният да избягва да се ядосва.

2. Ако страда от хроничен запек, вечер преди заспиване да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г кори от зърнастец (франгула) (от аптеката), счукани на брашно, и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква хубаво, защото се утаява на дъното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...