Jump to content

Разногледство


Recommended Posts

Разногледство

При здрави очи движението на едното око е съгласувано с движението на другото: ако дясното око гледа надясно, лявото също гледа надясно, ако лявото гледа наляво и дясното се завърта наляво и т.н. При кривогледството този паралелизъм липсва - равновесието в дейността на мускулите на окото е нарушено.

Причини. Те са много и разнообразни, наследствени или придобити. Придобито е кривогледството при парализа на някои от очните мускули (при сифилис, туберкулозен менингит, енцефалит), късогледство, далекогледство, възпалителни заболявания в едното око, някои аномалии в очите и др.

Признаци. Когато едното око на пациента гледа в една посока, другото гледа в друга. Очите могат да бъдат кривогледи навътре към носа или пък навън.

Лечение. Провежда се от очен лекар. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Късогледство“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, комунига, очанка, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и малко лимон по вкус.

Диета. Както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от овес (зърна) - в 500 г вода се вари 20 минути, след това се прибавят 10 шипки, разрязани на две. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и веднага се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, гръцка коприва, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, малинови листа, метличина (цвят) и очанка - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути или пък от парен компрес на главата с торбичка, напълнена с търпимо горещ полус-варен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва

2-3 пъти подред), покрита с вълнена шапка - държи се, докато изстине до 37°С. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва винаги с горещата и се завършва с хладката вода, последвана от поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. Отгоре се слагат сухо памучно парче и фланелен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива добре слепите очи и да стига до тила, напълнена с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно счукани), и 12-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Ако и двете очи са разногледи, се налагат с две торбички от марличка, напълнени с по 1 чаена лъжичка квасец, засилен за всяко око с по 1 синя слива, разрязана и обърната с месестата част към затворения клепач на окото. Ако е разногледо едното око, само на него се слага квасец със слива, а на здравото - млечен компрес с торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара. Торбичките леко се бинтоват и така се спи до сутринта или докато досадят.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема с хладка вода, обличане и хладка баня на очите (20°С за 1 минута) с чай от метличина - 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ и се прецежда. Банята се прави със специални чашки или ванички, които се продават в санитарните магазини. След нея се прави и гимнастика на очите (вж. „Късогледство“).

Преди обяд е добре да се направи още една хладка баня на очите с чай от метличина.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. За развиване на болното око е добре един или два часа на ден здравото око да се превързва с лека превръзка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...