Jump to content

Recommended Posts

Нистагъм

Причини. Обикновеният нистагъм може да е вроден или придобит в детството. Освен това при някои заболявания на нервната система и на средното ухо също може да се наблюдава нистагъм.

Признаци. Бързи, неволни хоризонтални, вертикални или въртящи се движения на очната ябълка, имащи характер на спазми. Следват бързо едно след друго в известен ритъм.

Предсказание. На обикновения очен нистагъм е добро.

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако причината не е известна, тогава в народната медицина се използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месеста лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей и шипки - по 70 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л хладка вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 1 супена лъжица слез и спирея (листа и цвят). Вари се още 10 минути и веднага се прецежда.

Или отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при късогледство, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед, а подир него да изпива 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан с бяло брашно), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко сок от моркови или вода и мед или захар да стане гъсто като боза.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, липов цвят, маточина, мента пиперита, жълта комунига, росопас, страшниче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка кори от портокал се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, а след нея и от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. Главата се налага първата вечер с цяла „шапка“, ушита от тънко хасе така, че да покрива веждите, слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен преди поставянето му с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (5 супени лъжици се запарват в 600 г вряща вода; на тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда), а на очите - млечен компрес с торбичка от марля, напълнена с прясна топла несолена извара, и отгоре памук и фланелен бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния. Втората вечер се поставя или същата „шапка“ с квасец, или пък „шапка“, приготвена от 12 супени лъжици прясно смлян синап, 12 супени лъжици готварска сол, 6 супени лъжици царевично брашно и топъл оцет, колкото поеме, да стане гъста каша. Едновременно се правят и другите приложения, дадени за първата вечер.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема, половите органи и сърцето и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се правят преди обяд и вечеря. След това преди сутрешния тоалет и вечер преди лягане очите се плискат с хладка вода (20°С): най-напред се наплисква отблизо дясното око (затворено) с дясната длан 12 пъти, след него лявото око с лявата длан 12 пъти, след това наново се наплискват първо дясното, после лявото и се изтриват чрез леко попиване на водата. Подир това непременно да се направи и гимнастика на очите с упражненията, дадени за късогледство. Същите упражнения да се повторят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с излет в планината.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд слънчеви бани на главата и тялото да не се правят, а да се обливат с хладка слънчева вода или пък болният да се къпе в река или море, докато му е приятно.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и мъгла болният без шапка да не ходи.

2. Строго да се спазват всички правила, посочени за късогледство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...