Jump to content

Токсоплазмоза на очите


Recommended Posts

Токсоплазмоза на очите

Причини. Заразяване на организма с определен вид паразит.

Признаци. При вродено заболяване се откриват различни аномалии на окото. Придобитата токсоплазмоза се проявява със смущения в зрението.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист по очни болести. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло около 200 г, махат се бодлите им и се смилат на кашица. След това към нея се прибавят по 200 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. Във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен жи-вовляк (листа), зайча стъпка, метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и след това вързани в марличка, с прибавка на 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и 2 супени лъжици овес (зърна) - в 1 л вода заедно с 15 шипки, разрязани по на две части, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1/2 смокиня с 1 парче лимон, приготвени по следния начин: 24 сушени смокини, разрязани на по две части, 6 месести лимона, разрязани надлъж по на 8 парчета и поръсени с 1/2 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката), и 1 супена лъжица ревент (също от аптеката) се заливат с чист винен оцет така, че изцяло да ги покрие с около 1/2 см. Сместа се оставя да престои в продължение на 2 дни, за да попие оцета. Тази смес се консумира 3-4 пъти подред с пауза от две седмици помежду всяко вземане.

IV. Десет минути след нея болният да изпива 1 чашка отварка от агримония, червен и жълт кантарион, мента пиперита, невен, пача трева, синя тинтява и цикория (листа, стебла и корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 20 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от парни компреси на очите с търпимо гореща лайка (цвят), попарена с вряща вода. Държат се, докато лайката изстине. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), изтриване до сухо и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2-3 пъти. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъз или пък от листата на дивия кестен (4 супени лъжици сухи листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени (за деца според възрастта), ситно нарязани и счукали на каша (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек). Във всяко око се хапва по 1-2 капки медена вода (20 г чист пчелен мед, разтворен в 50 г топла преварена или пък дестилирана вода), след което се слагат млечни компреси с торбички от марля, напълнени с по 1-2 чаени лъжички прясна несолена извара. Отгоре малко памук и бинт и така се спи до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата, а след това солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 изравнена чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода.

VII. През лятото е полезно на обяд около 12 ч. да се прави слънчева баня на очите - сяда се или се ляга по гръб със затворени очи срещу слънцето, като лицето се покрива със зелен лист от репей или слънчоглед или пък с тензух, боядисан в зелено, и така се седи или лежи 10 минути, не повече. След тази баня очите и лицето се наплискват добре с хладка слънчева вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Квасецът на главата може да се използва две вечери подред, като втората вечер се засилва с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Медената вода за очите да се приготвя за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля, и да се държи на студено място, за да не вкисва бързо.

3. През деня, ако болният не понася слънчевата светлина, добре е да носи опушеносиви очила.

4. Болният да не вдига тежки предмети и да не цепи дърва.

5. През време на лечението да бъде винаги във весело настроение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...