Jump to content

ТУМОРИ. Общи упътвания


Recommended Posts

ТУМОРИ

Общи упътвания

Под тумор се разбира появата на новообразувана тъкан на повърхността или във вътрешността на тялото, която е склонна да нараства постепенно, без да изпълнява някаква служба в него. Причините за появата им не са напълно изяснени. Съществуват няколко теории за развитието на туморите. Значение за това имат механичното дразнене и дразненето с различни химически вещества, стари възпалителни изменения, оставили ръбци. За причина се предполагат и различни неизвестни вирусни инфекции и др. Постоянното нервно напрежение и неприятните изживявания също могат да допринесат за заболяване.

Съществуват доброкачествени и злокачествени тумори. Доброкачествените причиняват общо или местно неразположение, но не се разпространяват и след лечение оздравяват напълно, без да излагат болния на опасност. Злокачествените се развиват за кратко време, разпространяват се в околните тъкани и прескачат в много други вътрешни органи (метастази). Те смущават дейността на засегнатия орган и причиняват значителен упадък на силите на тялото и различни усложнения.

Туморите се развиват по всички части на тялото - засягат кожата, лигавите ципи на устните, устата и езика, външните полови органи. Срещат се и във вътрешните органи - мозък, бели дробове, стомах, черва, черен дроб, в мускули, хрущяли, нерви, лимфни възли, кости и пр.

В зависимост от местонахождението си те носят различни имена. Така липома значи тумор от тлъстина; фиброма - от фиброзна тъкан; хондрома - от хрущялна тъкан; остеома - от костна тъкан; миома - от мускулна тъкан; глиома - от нервна тъкан; ангиома - от кръвоносни съдове; лимфаденома - тумор в лимфните жлези, и т.н. Към злокачествените тумори спадат т.нар. саркоми и карциноми. Разликата между тях е в тъканното им устройство. Саркомът изхожда от съединителна тъкан, а карциномът - от епителна. Обикновено саркомът се появява до 40-годишна възраст, а карциномът след тази възраст.

Общи признаци при заболяване от рак. Началото на заболяването е почти незабележимо както за болния, така и за лекаря. Обикновено то започва без болка и особени смущения, в което именно се крие най-голямата опасност - болестта, станала вече явна, мъчно се поддава на лечение. Затова подлежат на лекарска проверка следните случаи:

1. Всяка безпричинна слабост, отпадане и бързо губене на телесно тегло.

2. Всяка раничка в устата, на езика или устната, която не оздравява въпреки обикновеното лечение.

3. Всяка буца или раничка по лицето и тялото, която не зараства за 15-30 дни или повече и въпреки обикновеното лечение се увеличава.

4. Необяснимо разстройство в храносмилателната система, придружено с губене на тегло, бледност, повръщане, диария и пр.

5. Всяко губене на кръв от задния проход, придружено със запек, лентовидни изпражнения, болки при ходене по нужда и ранички на задния проход, или пък губене на кръв от пикочния канал.

6. Всяко туморовидно образувание на гърдите у жените и течение от зърното, без да има бременност или кърмене.

7. Всяко отделяне на сукървица или кръв у жената извън периода на менструацията или след пределната възраст, когато маточните кръвотечения би трябвало да престанат.

8. Всяко миризливо течение, което не се премахва въпреки обикновените хигиенични или лечебни мерки.

9. Всяка продължително повишена температура без установени причини.

По-късно раковите клетки усилено се разрастват и нарушават функцията на засегнатия орган, увреждат и целия организъм. Накрая чрез кръвта или лимфата те достигат до други органи и поразяват и тях. Обикновено се засяга значително и общото състояние на организма. Болният отпада, отслабва.

Предпазване от рак. Най-добро средство за предпазване от заболяване е да се избягват причините, които го предизвикват, като се спазва природосъобразният начин на живот (вж. том I). Той изисква да ценим и използваме даровете на природата: слънцето, водата, чистия въздух, здравата храна с употреба на повече плодове и зеленчуци. Значение има прилагането на различни видове изпитани природни средства, като сух четков масаж, дълбоко дишане (сутрин, обед и вечер), гимнастика, редовни сутрешни разходки, редовно ходене по нужда. Освен това лете и зиме трябва да се става винаги в определен час, след което да се прави фрикция на цялото тяло с изтриване до зачервяване, обличане и разходка в продължение на един час.

Лятно време да се използва слънцето за продължителни (1-2 часа) бани със зелени листа, а зимно време може да се използва планинското слънце. С помощта на тези природни средства може да се засили организмът и да не се допусне развитието на рак.

Храната трябва да бъде природосъобразна (безмесна), като се препоръчва в изобилие прясно и кисело мляко, айран, орехи, сурови фъстъци, бадеми, цветно зеле, зелен фасул, гулия (алабаш), лук, жълтъци от яйца. За подслаждане да се употребява мед или захар. Подправките да стават с джоджен, чубрица и мерудия. Вместо винен оцет по-добре е да се използва лимон. Полезно е да се яде често, но в малки количества. Алкохолът и тютюнът да се изоставят напълно.

Ред на храненето през деня. Сутрин на първа закуска може да се вземат плодове, овесени ядки (квакер), чер тричав хляб (овесен, ръжен или пшеничен) и мед. За втора закуска в 10 ч. се препоръчват смокини, стафиди, бадеми. На обяд половин час преди ядене да се приемат пресни плодови или зеленчукови сокове от грозде, ягоди, домати, моркови и пр., а в началото на обяда - плодове и орехи. Преди основното ядене да се изяжда гъста зеленчукова супа. За следобедна закуска може да служи кисело мляко или кафе от жълъди, ръж и леблебия с каймак и сухарчета от чер тричав хляб. Към 18 ч. - плодове или плодов сок. На вечеря да се употребява салата от черна ряпа, червен лук и магданоз по равни части или салата от маруля, репички и други с айран, супа от овесени ядки с жълтък и др. В дадената схема могат да се правят различни изменения според индивидуалното състояние.

Белият хляб да се замени с чер тричав хляб. Всичко сурово трябва да се дъвче много добре или да се смила на машинка за сокове. Вместо вода може да се пие повечко мляко или айран.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...