Jump to content

ДОБРОКАЧЕСТВЕНИ ТУМОРИ. Тумор в устата, глътката, гърлото или трахеята


Recommended Posts

ДОБРОКАЧЕСТВЕНИ ТУМОРИ

Тумор в устата, глътката, гърлото или трахеята

Причини. Неизвестни.

Признаци. В зависимост от мястото и големината на тумора се явяват болки, затруднено хранене и гълтане и др.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 супена лъжица чист маслинен зехтин, по 3 супени лъжици жълт кантарион (листа и цвят), рани-лист (корени) и цариче (листа и цвят). Във водна баня се вари 1 час, престоява 1-2 дни, прецежда се през тънка кърпа и се пие.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 50 г, кървав здравец, зайча стъпка, мечо грозде, невен и пача трева - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка, мащерка и пелин - по 40 г. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе се запарват с 1 л вряща вода. Вари се захлупена 30 минути и като изстине, се прецежда и пие топличка.

Диета. Същата, както при тумор в стомаха.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа) - по 1 супена лъжица от двете и анасон 1 чаена лъжичка в 600 г вода врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, нарязват се на ситно и се смилат на каша, след това се прибавят 50 г корени от ранилист, нарязани на ситно, и по 600 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. На водна баня се вари 1 час, кисне 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

IV. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Прибавя се 1 супена лъжица мед и на тих огън се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това мястото на тумора (бузите, челюстите, глътката, гърлото и пр.) се налага с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред). Отгоре се слага найлон - държи се 10-20 минути. След това същите места се налагат с торбичка от тънко хасе, напълнена първата вечер с топла лапа от печен кромид лук, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, засилена с 1/2 чаена лъжичка боров катран (от аптеката) и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Втората вечер налагането става или с топла лапа от 50 г ориз, сварен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено семе - в 150 г вода ври да стане лапа, гъста като тесто. Или с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на ситно), и 3-9 сини сливи, смачкани без костилките. Или пък с топло тесто, приготвено във вид на питка от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 лъжица стопен мед и чисто бяло брашно, колкото поеме, като при налагането долната страна на питката се намазва с малко олио, а отгоре се слагат вестник и вълнена обвивка. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда, а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от същия квасец, засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици корени от полски бъзак, счукани на каша), и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Добавка. Ако туморът е в трахеята, парните компреси да покриват областта от гърлото до лъжичката включително.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на гърлото, подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. На гърлото се поставя една от казаните лапи или пък кърпичка, намазана със следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах. Отгоре се прави фланелена превръзка.

Важна добавка. При сухо гърло 3-5 пъти на ден да се прави гаргара на гърлото с отварката, дадена да се пие вместо вода, и след като се изплюе, да се глътне една глътка от същата отварка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...