Jump to content

Тумор на хранопровода


Recommended Posts

Тумор на хранопровода

Причини. Недостатъчно изяснени. Значение има продължителното дразнене на лигавицата на хранопровода от пикантни храни, алкохол и др.

Признаци. Среща се повече у хора в по-млада възраст. Проявява се със затруднено и болезнено гълтане. Ако се появи стеснение, гълтането става невъзможно.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Задължително се провежда от лекар и най-често е оперативно. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, в който се слагат по 2 супени лъжици бял равнец (цвят), жълт и червен кантарион (цвят), корени от обикновена коприва (счукани на ситно), ранилист (листа и цвят) и цариче. На водна баня се вари 1 час, кисне 24 часа и се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от лайка (цвят), обикновена коприва (листа), маточина (листа) и керевиз (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. При стеснен хранопровод най-добре е болният да изпива дневно по 1-2 л мляко или пък да яде само печен кромид лук без хляб. Освен това много са полезни и соковете от портокали и от моркови със захар или мед.

При нестеснен хранопровод се препоръчва лека вегетарианска храна, млечно-растителна, слабо солена и добре сдъвкана, или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд болният може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба, печено или сварено, но не и пържено, придружено от подходяща гарнитура. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко леко препечен хляб. След закуска, обяд и вечеря като десерт да взема по 1 супена лъжица от следния крем за усилване: 100 г прясно краве масло, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца и по 1 супена лъжица бадемово и жълъдово кафе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе, листа от смрадлика и листа от смокиня - по 1 супена лъжица от трите в 1 л вода се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица настойка (вж. точка I).

IV. Двадесет минути след нея да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се пие подсладена с мед или захар.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на хранопровода с торбичка от тънко хасе, напълнена две вечери подред с топла лапа от 150 г ориз, 1 супена лъжица ленено семе и 20 сини сливи (без костилките). В 500 г вода се вари да стане на тесто и след това се смачква добре. Отгоре се поставят фланелка и бинт. Следващите две вечери подред - с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слагат фланелено парче и бинт. Едновременно се поставя компрес на корема от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и отгоре вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода в областта на хранопровода (отпред на гърдите), подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в областта на хранопровода се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре й парче от тънък найлон, добре набоцкан, за да диша кожата, или пък една от казаните лапи за вечерта и се държат най-малко 8 часа или пък докато са приятни.

Важни добавки:

1. Лапите могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до казаната температура.

2. При стеснен хранопровод отгоре му (за да може болният да се храни) през целия ден да се държи торбичка с топла лапа от печен кромид лук, засилен само с 2-3 супени лъжици пудра захар и малко царевично брашно.

3. При много газове добре е след ядене болният да взема и по 1 чаена лъжичка мед, разбъркан с 1 чаена лъжичка липови въглища.

4. Мушамата от хаваджива може да се замени с кърпичка, намазана със смес от 50 г несолена свинска мас и 20 г камфор на прах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...