Jump to content

Тумор на стомаха


Recommended Posts

Тумор на стомаха

Доброкачествените тумори в стомаха не са много чести, но тяхното своевременно разпознаване от лекар е много важно, за да се разграничат от стомашния рак.

Причини. Те са различни и все още недостатъчно изяснени.

Признаци. Тежест в корема, липса на апетит, гадене и повръщане, отпадналост, анемия и др.

Предсказание. В началото е благоприятно, но ако не се лекува, е сериозно.

Лечение. Да се търси своевременна лекарска помощ за поставяне на точна диагноза и определяне на най-правилното лечение. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от алое арборесценс (трионче).

От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят 50 г корени от ранилист, на ситно нарязани, и по 600 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, листа от горска ягода, обикновена коприва (листа и цвят), невен (листа и цвят), пипериче, синя тинтява, трицветна теменуга, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече печени плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обща храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не (подробности вж. в том III, книга първа, „Язва на стомаха“ и „Язва на дванадесетопръстника“). Ако болният има възможност, 7-10 дни подред да се храни с рохки яйца от костенурка. Ако е изтощен, по-често да приема каша от овесени ядки с мед и сок от моркови и лимон. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук, магданоз и червено цвекло по равни части с винен оцет и чист зехтин по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и заедно с тях да изпива 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец, забъркан с 2-3 супени лъжици хладка вода.

Ако има газове, киселини и оригвания, след мармалада да взема по 1 чаена лъжичка пудра захар, кафе от фий, прах от изгорен до черно картоф и 20 г рафинирана сяра, разтворени в 1 ракиена чашка чай от лайка или вода.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие сок от червено цвекло, разреден наполовина с друг плодов сок, или отварка от джоджен, смрадлика и смокиня (листа) - от всички по 50 г. От общата смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 пълна чаена лъжичка семе от копър и ленено семе (от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене за премахване на болките в корема да взема по 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 250 г прясно краве масло, 250 г чист пчелен мед и 25 г бяла дъвка (сакъз) от аптеката, счукана на брашно. Всичко добре се разбърква и преди всяко вземане наново се разбърква.

IV. Десет минути след сместа да изпива пак 1 чашка от 75-100 г отварка от невен и пипериче - по 40 г, глухарче и лайка - по 30 г, широколистен живовляк (листа), бял равнец, жълт кантарион, слезен и троскот - по 20 г, градински чай и пачина - по 10 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Десет минути преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500-1000 г вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и леко поръсен с малко царевично брашно за отнемане на излиш-ната влага на лапата. Или с лапа от прясно зеле (при липса на зеле - праз лук, бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 30 сини сливи, смачкани без костилките, 1-2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко; вари се да стане гъсто като лапа. Или пък с топла лапа от 300 г ориз, 30 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено брашно - в 900 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива изцяло слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени със 7-9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша). Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

Забележка. Същите лапи може да се използват 2-3 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят върху капака на една тенджера с топла вода.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, а след обличането и от 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). През целия ден болният да носи върху тумора парче американ, леко намазан с малко от следната смес: 60 г прясна несолена свинска мас и 20 г камфор на прах. Отгоре се слага фланелен пояс.

При силни болки вместо мушамите по-добре е да се постави върху тумора студена лапа от прясно зеле или лапа от праз лук със сини сливи и пр. (вж. по-горе) и да се държи 6-8 часа.

Преди обяд, ако е лятно време, добре е да се направи на корема слънчева баня със зелени листа за 1 час, последвана от компрес на корема, натопен в топло мляко, сварено със слез или пък с житни трици (на 1 л мляко 4 супени лъжици; вари се 10 минути). Държи се 4-6 часа.

Неделя. Ако няма болки - почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...