Jump to content

Тумор на задното черво


Recommended Posts

Тумор на задното черво

Причини. Все още неизяснени напълно. Значение имат хроничното възпаление и запекът.

Признаци. Постоянни тъпи болки ниско в корема, от лявата страна, които се усилват при неспазване на диетата. Болният често има запек или диария, обща слабост, отпадналост.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Да се търси лекарска помощ. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин и по 3 пълни супени лъжици листа и цвят от жълт кантарион, невен, ранилист и цариче. На водна баня и на тих огън се вари 1 час, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, кървав здравец (цялата билка с корена), мечо грозде, невен и птиче жито - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион и мащерка - по 50 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед - на 1 чашка отварка 1 лъжичка мед.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (добре измити, защото се пръскат с отровни химикали). Или пък обикновена храна, умерено солена и много добре сдъвкана. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на закуска болният да изяжда по 1 чаша мляко, сварено с едно парче, дълго 15 см, от бялата част на праз лук - сокът му се изстисква в млякото, а самият сварен праз се изхвърля; млякото се подслажда с мед и се изяжда с парче леко препечен хляб и малко масло или сирене. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар. Пече се като ябълки и се яде без хляб. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от кромид лук, листа от магданоз и прясно зеле по равни части и с малко друга любима салата с чист зехтин и винен оцет по вкус) може да изяжда и по 50-100 г младо месо от пиле, агне, теле или прясна риба (речна или океанска), само варено или печено, но не и пържено. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След закуска, обяд и вечеря, ако има силни болки в областта на ануса, да взема по 1 изравнена чаена лъжичка от сместа от краве масло, мед и дъвка (вж. „Тумор на стомаха“, точка III).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лайка, жълт кантарион, смрадлика (листа) и смокиня (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак по 1 супена лъжица от настойката, дадена в точка I.

IV. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г готварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен и цариче - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топла, подсладена с мед на вкус.

V. Вечер преди лягане непременно болният да си направи топла клизма с 500 г отварка от лайка (цвят), смрадлика (листа) и лавандула (листа) - по 50 г от всяка. От общата смес З супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 5 минути и като изстине до 38°С, се снема от огъня и се прецежда. След клизмата се прави топла коремна баня (37°С за 20-30 минути) с отварка от полски бъзак - 3 цели коренища заедно със стеблата и листата и 1-2 коренища с листата от мъжка папрат в 1 котел вода се варят 30 минути и се прецеждат. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване и препотяване, като болният лежи завит като бебе 1 час, след което се изтрива до сухо и се облича. Коремната баня може да се замени с налагане на лявата част на корема (отпред и отзад) с 2 торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен за всяка страна с по 30 сини сливи, смачкани без костилките, леко поръсена с малко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. След това и в двата случая се прави задръжна клизма с 1 супена лъжица настойка (вж. точка I), затоплена до 37°С и вкарана с бебешка тулумбичка, и така се спи, като върху ануса се поставя малка торбичка от марля, напълнена с 1 супена лъжица топла прясна несолена извара, закрепена с фланелен пояс. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - „шапка“ от квасец, засилен с диви кестени, както е казано за тумор в стомаха. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Самовнушение и фрикция, както при тумор в стомаха. Освен това 1-2 часа след закуска се повтаря даденото за вечерта. През деня, за да не чувства болки, болният да носи в областта на правото черво (отпред и отзад) две кърпички, намазани с малко от следната смес: 50 г прясна несолена свинска мас и 20 г камфор на прах. Държат се до вечерта.

Неделя. Ако има болки, лечението продължава по плана. Ако няма болки, почивка от всичко - пият се само билките и се носят кърпичките, намазани със свинска мас и камфор.

При менструация топли коремни бани и топли лапи не се правят.

Важни добавки:

1. Ако болният е изтощен, след закуска, обяд и вечеря като десерт да взема и по 1-2 супени лъжици от следната смес: 100 г чисто краве масло, 100 г чист пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 1 супена лъжица жълъдово кафе и 1 супена лъжица кафе от фий, добре разбъркани.

2. Лапите от печен кромид лук при желание може да се засилят с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 5 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно, или пък с по 20-30 сини сливи, смачкани без костилките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...