Jump to content

Полипи в задното черво


Recommended Posts

Полипи в задното черво

Полипите са туморни образувания с различна големина, които може да висят на краче или пък да са закрепени на широка основа. Те са единични или множествени.

Причини. Най-вероятно хронични възпалителни състояния.

Признаци. Често кръвотечение при ходене по голяма нужда, диария с напъни, отслабване, анемия. Понякога при напъване полипи може да изпадне отвън.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекуват навреме, и сериозно, ако се изоставят, защото може да преминат в злокачествени.

Лечение. Оперативно. Болният трябва навреме да се прегледа и лекува от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при кръвоизлив от ануса болният да взема или 1 белтък от прясно кокоше яйце, добре разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и с 10-20 малки зърна от чиста бяла дъвка (сакъз), счукани на прах, или по 1 равна чаена лъжичка пепел от изгорен патладжан, разбъркана добре с малко мед, или пък по 1 бучка захар с 10 капки настойка от 200 г чист аптекарски спирт (45°С) и 30 сурови диви кестена, обелени от корите и настъргани на ситно. В подходящ буркан всичко се разбърква добре и стои на слънце 40 дни.

При липса на кръвотечение от ануса да взема или по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин - 1 л с по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (листа и цвят), невен (листа и цвят), смрадлика (листа) и цариче (листа) във водна баня на тих огън се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване. Или пък по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разбъркан с 1/4-1/2 чаена лъжичка диви кестени, настъргани без корите.

II. Двадесет минути след едно от тези средства при кръвоизлив да изпива или 1 чашка от 75 г отварка от цикория (корени) и червено подъбиче (листа и корени): по 2 супени лъжици от всяка се запарват с 1 л вряща вода, на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда. Или пък 1 чашка от 75 г отварка от къпина (корени), дъбови кори, дебела мара (листа), бяла върба (листа), бял

равнец (листа и цвят) и овчарска торбичка (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда.

При липса на кръвотечение от ануса да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от волски език 60 г, пача трева, мечо грозде, невен и зайча стъпка - по 50 г, жълт кантарион (листа и цвят), акация (листа и цвят) и мащерка - по 40 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вода. На тих огън се вари 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед - на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, тъй като се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! На сутрешна закуска, ако болният е изтощен от кръвоизливи, в продължение на 2-3 седмици да изпива по 1 чашка от 200 г боза или пък сок от някакъв плод (особено кайсии), в който от вечерта се слага парче (30 г) прясна козуначена мая. Кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. След това на втората сутрешна закуска, ако има кръвоизлив, да взема по 1 чаена лъжичка смес от настърган хрян и чист пчелен мед по равни части. Преди обяд и вечеря, ако има кръвоизлив, като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз и настъргана целина по равни части и с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Или пък обикновена храна, като на обяд болният може да изяжда по 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска), и то само варено или печено, но не и пържено. На вечеря винаги безмесна храна. След ядене и в двата случая да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед, разбъркани с 1/4-1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след това да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда. Или пък отварка от бяла дъвка и ранилист (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара и пр. (вж. точка II).

При липса на кръвотечение от ануса да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, рани-лист (листа и цвят), слез и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане и в двата случая да не се правят клизми, защото с краищника на иригатора се дразнят полипите и може да се предизвика кръвоизлив, а да се приложи следното: при липса на кръвоизлив от ануса, и то най-малко в продължение на 10 дни, лечението да става чрез налагане на долната част на корема (от пъпа надолу) и на същото място откъм кръста с 2 торбички, напълнени първата вечер с топла лапа от попарени листа от полски бъзак или от див кестен, изстискали и на ситно нарязани, или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен и за двете места с по 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Втората вечер налагането става с торбички, напълнени с топла лапа от слез (цвят и листа), сварен с малко мляко, и 6 супени лъжици житни трици (за двете места), или пък с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен и за двете места с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани с 1/3 част от стеблата в дървен хаван на кашица), с прибавка и за двете места на 20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно във всички случаи на малкия мозък (тила) се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държи се цяла нощ.

При кръвоизлив от ануса се правят същите приложения, но без парни компреси, а само лапи, не по-топли от 35°С, за да не предизвикат кръвоизлив, или пък хладка баня в леген (26-33°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (листа): 1 двойна шепа листа в 3 л вода се варят 10 минути, като изстине до 36°С, се прецежда. Следва кръстосан компрес от 4 ката, натопени в хладка отварка от лавандула (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), едновременно съчетан с налагане на малкия мозък (тила) с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе. При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, на ситно счукани. Държат се цяла нощ.

Добавка. Ако болният страда от упорит запек, всяка вечер преди заспиване да взема по 1 изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и стрити на прах) или вместо майчин лист кори от зърнастец (франгула), смлени на брашно, или пък ревент на прах и 15 г рафинирана сяра от аптеката. При всяко вземане сместа се разбърква добре.

При разхлабен стомах болният в продължение на 2-3 дни да взема от тази смес по 1/2 чаена лъжичка и след като разхлабването мине, да взема по 1 изравнена чаена лъжичка.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от лек масаж на корема и фрикция с хладка вода. След това, ако хемороидите са набъбнали, върху ануса да се закрепи марличка с прясно краве масло и да се държи, докато изсъхне. Препоръчват се и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. при липса на кръвотечение от ануса добре е да се направи слънчева баня на корема със зелени листа от репей, тиква или слънчоглед с продължителност, докато е приятна, последвана от коремна баня (28-30°С за 20 минути) или от речна/морска баня за 10 минути, придружена от плуване.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парни компреси и топли лапи не се правят.

Важни добавки:

1. След всяко отиване по голяма нужда анусът да се измива с хладка вода. Това трябва да стане навик.

2. От голяма полза за болния е да спи на легло, под чийто дюшек има разстлани в един ред цели диви кестени, които не се сменят до новата реколта.

3. Ако болният е опериран, да не прилага това лечение, докато не са минали три месеца от операцията и раните не са напълно заздравели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...