Jump to content

Тумор на черния дроб


Recommended Posts

Тумор на черния дроб

Доброкачествените тумори на черния дроб са много редки.

Причини. Неизвестни.

Признаци. Обикновено нямат особени прояви - болните имат тежест, чувство на пълнота в корема, понякога болки в дясното подребрие.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при липса на повръщане болният да взема по 1-2 супени лъжици настойка от 1 л чист маслинен зехтин, по 50 г борови връхчета и листа от магданоз и 4 лимона, разрязани по на 4 части - на водна баня и на тих огън се вари 30 минути, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа. Вместо тази настойка може да взема от следната смес: 6 лимона се нарязват надлъж всеки по на 8 парчета и 24 сушени смокини се нарязват по на 2 парчета и се смесват, поръсват се с 1/2 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката) и 1 супена лъжица ревент (от аптеката), заливат се с чист винен оцет, така че цялата смес да се покрие, и се оставят 2 дни, за да може сместа да попие оцета. Взема се по 1/2 смокиня заедно с 1 парче лимон. Тази смес се повтаря 2 пъти с прекъсване от 2 седмици.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева - по 50 г. От общата смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед - на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед. Държи се на студено, за да не вкисне. При жълтеница или хроничен хепатит вместо тази отварка болният да взема по 1 чашка от 100 г отварка от босилек, маточина и чубрица - по 100 г от всяка. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При непрекъснато повръщане 20 минути преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 г варова вода (1 буца негасена вар с тегло 1 кг се изгасява с 5 л вода, разбърква се и се оставя да се избистри в продължение на 3 дни; обира се коричката, а бистрата вода се налива в буркани и се запушва добре).

Десет минути след варовата вода да изпива 1 чашка отварка от див джоджен (цялата билка с корена) 50 г и планински очеболец 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз и настъргана ряпа (настъргва се 1/2 час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части и с малко чист винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. Освен това много е полезно да се яде прясно несолено сирене, а също и прясна несолена извара, да се отбягват киселото зеле и старият фасул. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100 г младо месо (агнешко, телешко, пилешко или прясна риба - речна или океанска). На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб. След ядене и в двата случая се взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г чист пчелен мед, разбъркан със сока на лимон и половина.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от агримония, бял равнец, босилек (цвят), брезови листа, градински чай, жълт кантарион, червена хвойна (зърна), мента пиперита и чубрица - по 100 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се на тих огън 5 минути и като изстине, се прецежда.

Ш. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка отварка от аг-римония, синя тинтява, лавандула, невен, пача трева, магарешки трън (корени), ранилист (цялата билка с корена), слез, цариче, цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парен компрес на черния дроб (от пъпа до гръбнака включително) с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), или пък с торбичка от тънко хасе, ушита на тегели на разстояние 1 см, напълнена с топла морска сол, с продължителност около 20 минути. След това черният дроб се налага (от пъпа до гръбнака) с торбичка, напълнена първата вечер с печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и поръсен с царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата) и 1 чаена лъжичка пудра захар; втората вечер - със смесена лапа от кромид лук, слез и магданоз по равни части (всичко се нарязва на ситно и се залива с 5 супени лъжици вода и 1 чаена лъжичка семе от копър; вари се на тих огън 10 минути, снема се от огъня и се поръсва с 1/4 чаена лъжичка камфор) или пък с топла лапа от сини сливи (от тези за компот), киснали с малко вода, за да набъбнат, смачкани без костилките и поръсени с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Третата вечер - с хума, забъркана с топъл оцет да стане гъста каша, или с лапа от праз лук, на ситно нарязан и сварен с малко мляко и 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица захар. Лапата може да бъде и от пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от лавандула (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда), а на малкия мозък (тила) - торбичка от пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак ), и 1/2 чаена лъжичка настърган хрян. При тежко главоболие на главата се слага цяла шапка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Подир това на болното място се залепва кърпичка, намазана със смес от 60 г несолена свинска мас и 20 г камфор на прах от аптеката, или мушама от хаваджива, или т.нар. дневна мушама (вж. том I, „Домашна аптека“). Мушамите се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменят с нови.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. Пият се билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на черния дроб не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на корема със зелени листа от слънчоглед, тиква или репей с продължителност около 60 минути, последвана от коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от лавандула, или от коремна баня (26°С за 20 минути), или от речна/морска баня с продължителност 10-20 минути, придружена от плуване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...