Jump to content

Папиломи на пикочния мехур


Recommended Posts

Папиломи на пикочния мехур

Причини. Ненапълно изяснени. За образуването им способстват хроничното възпаление и наличието на пясък и камъни в пикочния мехур.

Признаци. Постоянни тъпи болки в областта на мехура, съпроводени с мъчно и болезнено уриниране, понякога с кръв.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Необходимо е да се търси своевременно лекарска помощ. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при кръвопикане болният да взема:

а) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки - в 1 л зехтин се слагат по 4 супени лъжици жълт и червен кантарион и ранилист (листа и цвят) и във водна баня на тих огън се варят 1 час. Оставя се да почине 1-2 дни и се прецежда. Или:

б) по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана), 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бяла върбинка, къпинови листа, дебела мара (листа), бял равнец (цвят), малинови листа, полски хвощ, овчарска торбичка и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда. При липса на кръвопикане 20 минути преди ядене да изпива по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат около 20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят 50 г корени от ранилист и по 600 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед; на водна баня и на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне.

Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка отварка от агри-мония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка (листа и цвят), листа от горска ягода, невен (листа и цвят), полски хвощ, ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена. Люто, алкохол и тютюн - не! Ако болният е изтощен и анемичен, сутрин на първа закуска в продължение на 1-2 седмици да изпива по 1 чашка от 200 г боза, в която от вечерта е киснало едно парче от 20 г прясна хлебна (козуначена) мая, на сутринта се разбърква и се подсилва с по 1 чаена лъжичка прясна или суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, а след ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад или чист пчелен мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпива 1-3 чаени лъжички (според възрастта) пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед/захар да стане гъсто и сладко като боза. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След обяд и вечеря да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, а след него при кръвопикане да изпива 1 кафена чашка кафе от леща (опича се до бежов цвят и се смила на кафе). Вари се като турско кафе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ечемик, шипки (плод), алтея (корени) и ленено семе: в 1 л вода се изсипват 60 г ечемик и 1 супена лъжица корени от алтея и на тих огън се варят 20 минути. След това в получената отварка се прибавят 25 шипки, разрязани на две, и 1 супена лъжица ленено семе. Оставя се да ври още 10 минути и като изстине, се прецежда и държи на студено, за да не вкисне.

III. Два часа след ядене при кръвопикане да взема 1 бучка захар с 15 капки от следната настойка: 100 г чист аптекарски спирт (45°) и 3 супени лъжици диви кестени, обелени и настъргани на ситно без корите, в подходящо шише (добре запушено) стоят на слънце 40 дни. Или пък по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 6 индийски орехчета, стрити на прах, и 3 супени лъжици пепел от изгорена непрана вълна.

Десет минути след едно от тези средства да изпива и 1 чашка от 100 г отварка от бяла върба (листа), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, мечо грозде, червено подъбиче, мечо ухо, троскот и царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 7 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на кръвопикане да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета и пр. (вж. точка I).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от налагане на долната част на корема (от пъпа надолу заедно с половите органи) с торбичка от тензух, ушита на два джоба с придатък за половите органи, напълнена две вечери подред с топла лапа от 200 г ориз, 25 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно - в 600 г вода се вари да стане гъста като тесто. Следващите две вечери подред - с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Върху двете лапи се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в областта на пикочния мехур се носи парче американ (25 на 15 см), леко намазано със следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, или пък мушама от хаваджива (20 на 15 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова. Накрая се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“).

Важна добавка. Лапите от ориз и печен кромид лук, а също и квасецът за „шапката“ може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят и квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...