Jump to content

Тумор па бъбреците


Recommended Posts

Тумор на бъбреците

Доброкачествените тумори на бъбреците не са много рядко заболяване.

Причини. Неизвестни.

Признаци. Тъпи болки в кръста, в областта на бъбреците, понякога коликообразни. Урината понякога съдържа кръв.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се задължително от лекар-специалист. На-родното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс: вземат се 200 г листа от алое, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят 3 супени лъжици корени от ранилист, на ситно нарязани, 1 див кестен, на ситно нарязан заедно с корите, и по 400 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда. Вместо този сироп болният може да взема по 1-2 зърна (на големина колкото царевичните) чист боров катран с нишадър на прах (от аптеката).

Приготовление: 100 г боров катран последователно се измива в 9 води, като след утаяване на катрана водата се заменя с друга чиста вода. След деветата вода към катрана се добавят 10 г нишадър на прах и се разбърква добре да стане хубава смес. След това към получената смес се прибавя малко препечено царевично брашно, за да стане гъста като тесто, от което се правят казаните зърна. За да не се слепват, при поставянето им в подходяща кутийка се поръсват с царевично брашно.

Употреба: Първите 3 дни се взема по 1 зърно сутрин, обед и вечер преди ядене - всичко 3 зърна на ден. След това се вземат по 2 зърна наведнъж - всичко 6 зърна на ден, и така се продължава до края на лечението.

II. Едновременно с катранените зърна или 10 минути след сиропа от алоето да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, волски език, зайча стъпка, широколистен живовляк (листа), мечо грозде, невен и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна с повече сварен ориз (с вода или мляко), зеленчукови и плодови ястия, варена и печена тиква, но без гъби, лапад, спанак и сини патладжани. Суровите плодове могат да се ядат само добре измити, защото се пръскат с отровни химикали. Люто, алкохол и тютюн - не! Изобщо храната трябва да отговаря на следните изисквания: да се избягват пикантните храни - сол не повече от 2 г на ден. Забраняват се също силният чай, кафето, какаото, подправките, черният пипер, бахарът, ряпата, сухият фасул, лещата, грахът и др. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, а останалата храна с малко препечен хляб. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба и не повече от 1 яйце на ден. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, пиле, теле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, варена или печена тиква и компоти с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Изобщо диетата на болните не трябва да бъде шаблонна, а променлива, като храната се разнообразява всеки ден. В менюто да се включват и следните ястия. На закуска овесено мляко - яде се с препечен хляб, масло и мармалад според вкуса на болния. При желание овесеното мляко може да се замени с обикновено мляко или с чай от шипки с хляб, масло и мармалад по вкус. На обяд вегетарианска супа или пък супа от варено телешко, прясна риба, салата, варени или печени картофи, моркови и др. За десерт се препоръчват разни сладка, мляко с ориз, грис, сурови или печени плодове и други такива. На вечеря макарони със захар, кисело мляко, вегетариански кюфтета, печени плодове, варена или печена тиква и др.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие запарка от шипки - 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят от аптеката.

IV. Десет минути след едно от казаните в точка III средства болният да изпива 1 чаша от 100-150 г отварка от магданоз (листа), пача трева, полски хвощ (листа и стебла), троскот (цялата билка с корена), смрадлика (листа) и царевични коси - по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка по 1 супена лъжица семе от коноп и ленено семе и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват със 700 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и всяка чашка поръсена с 15-20 зърна от просо, счукано в дървен хаван на кашица.

V. Вечер преди лягане първите 2 вечери подред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка или с вода, а след това само при запек, даже еднодневен, клизма с топла вода. След клизмата в продължение на една седмица областта на бъбреците се налага с торбичка от тънко хасе (30 на 20 см), напълнена с хладка лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 20-25 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах и малко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставят компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода, ври още 5 минути), и цяла „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага шапка от чорап. Държат се до сутринта. Втората седмица бъбреците се налагат с торбичка, напълнена с топъл (36°С) пресен хлебен селски квасец (може и фурнаджийски), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 25 сини сливи, а главата с „шапка“ от зелен лист прясно зеле. При силно главоболие на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държи се до сутринта.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема, подмишниците и половите органи с хладка вода и изсушаване. Областта на бъбреците се налага с мушама от хаваджива (30 на 25 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла (за да диша кожата свободно), която се закрепва с фланелен пояс. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, а след това се заменя с нова (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава по плана. Ако няма - пълна почивка от всичко, пият се билките и се спазва диетата.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на гръбнака и бъбреците със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поставяне на коремен компрес, натопен в топла отварка от листа на полски бъзак - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Държи се 2 часа.

Важни добавки:

1. Лапите от печен кромид лук и квасецът може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечерта се подгряват до казаната температура, а квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Болният да следи краката му да са сухи и топли, иначе оздравяване няма.

3. Да отбягва да стои прав дълго време.

4. След оздравяването винаги да носи фланелен пояс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...