Jump to content

Водна киста на пъпа


Recommended Posts

Водна киста на пъпа

Признаци. Туморовидно издуване на пъпа с водно съдържание, придружено от тежест и болки. При натиск се образува ямичка.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от гръмотрън (корени), магданоз (корени), гръцко сено, здравец (корени), бъз (свирчовина) и коприва (корени) по 50 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица счукано семе от пъпеш и 1 супена лъжица пепел от лозови пръчки на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда. При пиене всяка чашка да се поръсва с нишадър (от аптеката) на върха на ножа.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена. Люто, алкохол и тютюн - не (за подробности вж. „Тумор на стомаха“). Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и черна ряпа, настъргана 1/2 час преди ядене, за да не дава оригвания, с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Добре е храната да се поръсва с прах от дива чубрица. Непосредствено след ядене да взема и по 1-2 супени лъжици кромидово вино: суров кромид лук 300 г, чист пчелен мед 100 г и чисто натурално бяло вино 600 г се разбъркват заедно, като лукът предварително се нарязва на ситно и пресова. Преди всяка употреба кромидовото вино се разбърква. Пет минути след това да взема следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка кафе от фий и 2 ядки от праскови. Много е полезно и суровоядството, особено ако болният свикне да изяжда дневно 10-15 глави суров или печен кромид лук.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие (и то не повече от 2-3 кафени чашки на ден) отварка от обикновен здравец - корени (2 супени лъжици в 500 г вода на тих огън се варят 30 минути, веднага се прецеждат), или пък отварка от троскот (корени) и полски хвощ - по 1 супена лъжица, и червена хвойна 25 зърна - в 600 г вода на тих огън се вари 30 минути, след това се поставят шипки 30 плода. Оставя се да клокне 3 пъти и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 кафена чашка отварка от обикновен здравец (корени), полски хвощ, мечо грозде, ливадник и царевични коси - по 1 супена лъжица, и червена хвойна 20 зърна - в 1200 г вода на тих огън се вари 20 минути, след това се поставят шипки 50 плода. Оставя се да клокне 3 пъти и веднага се прецежда. При пиенето на тази отварка във всяка чашка се слага с върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (цвят): 3 супени лъжици от цвета се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и веднага се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 500 г от същия чай или пък още по-добре е сутрин 10 минути преди сиропа от алое (вж. точка I) болният да взема, и то 2 пъти седмично, по 30 г английска сол, разтворена в 30 г вода. Следва парен компрес на засегнатото място със стар калъф от възглавница, ушит на тегели по 2 см широки, напълнени с 1/2 кг морска сол - поставя се прият-но топъл с парче найлон отгоре, едновременно съчетан със сухо увиване за по-добро изпотяване. След препотяването коремът се налага с торбичка, ушита от тънко хасе, напълнена първата вечер със студена лапа от сплита на чесън (сварен с малко вода, след това изцеден, на ситно нарязан и забъркан с 1 чаша ориз, сварен като пилаф с 3 чаши отварка от сварения сплит), към която се добавят още 2 супени лъжици винен оцет и 1 супена лъжица олио. Втората вечер коремът се налага с лапа от кромид лук, опечен с по 1 зърно черен пипер във всяка глава, след това смачкан, изстискай и засилен с 2-3 супени лъжици захар и 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Третата вечер налагането става с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 15-20 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 1-2 чаени лъжички нишадър. Едновременно и в трите случая на малкия мозък (на тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 1 изравнена чаена лъжичка настърган хрян.

Добавка. При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ с пресен селски хлебен квас, засилен в троен размер от казаното за малкия мозък.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите болният да си направи самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и от 10-15 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един час след закуска добре е болният да постави върху кистата мушама от хаваджива и да я носи през целия ден.

Неделя. Ако има болки, лечението продължава. Ако няма - почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парни компреси не се правят.

Важни добавки:

1. За изхвърляне на водата от коремната кухина, ако казаните по-горе средства не помагат, болният да взема 3 пъти на ден след ядене заедно с посочените отварки по 1/2 г нишадър на прах (от аптеката). Това се прави в продължение на 10 дни. Ако водата не се изхвърли, това да продължи 20 дни - 3 пъти на ден по 1 г нишадър на прах. За избягване на лошия вкус на нишадъра добре е след вземането му да се смуче по едно бонбонче.

2. При седене и лежане краката на болния да бъдат повдигнати на възглавничка или столче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...