Jump to content

Тумор в ухото и задушните кости. Полипи в ухото


Recommended Posts

Тумор в ухото и задушните кости.

Полипи в ухото

Причини. Неизяснени.

Признаци. Мъчителни болки, често кръвотечение от ухото, отпадане на силите.

Лечение. Нужна е квалифицирана лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор в устата, глътката, гърлото или трахеята“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка отварка от бял равнец (листа и цвят), миризлива лобода (листа и цвят), синя и жълта тинтява (листа и цвят), невен (листа и цвят) и хмел (шишарки) - с по 100 г от всяка се прави обща смес. Отделно се вземат корени от къпина 200 г.

Приготовление на отварката: От корените на къпината се вземат 2 пълни супени лъжици и в 1 л вода на тих огън врят 20 минути. След това в същата отварка се прибавят 4 пълни супени лъжици от първата смес и заедно врят още 5 минути. Като изстине, се прецежда. При желание всяка чашка се подслажда с мед или гликоза.

Диета. Същата, както при тумор в стомаха, с добавка след ядене болният да взема следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и мармалад от шипки или чист пчелен мед, 1 чаена лъжичка бяла пръст (от аптеката) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Подир това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка. Добре е след ядене да се взема и витамин А и С по предписание на лекаря.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от медуница (меча пита). От нея се вземат 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата първата вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 3-5 минути, като главата се навежда така, че парата да бие върху болното ухо, след което главата се изтрива. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42° С за 30 секунди, 22° С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лайка (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), и налагане на главата с цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). „Шапката“ да се ушие така, че да има придатък във вид на торбичка, който, напълнен със същия квасец, изцяло да покрива болното ухо. Върху шапката се слагат вестник и вълнена шапка и така се спи. Втората вечер се поставя парен компрес на цялата глава с „шапка“, която да има същия придатък, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да се използва 2-3 пъти подред). Отгоре се слагат вестник или мушама и грейка и се държи 20-30 минути. Компресът се последва от същите приложения, изброени за първата вечер. Придатъкът на „шапката“ за болното ухо в този случай да бъде напълнен с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка. При силни болки на ухото да се слага торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара или с топла лапа от печен праз лук (бялата му част), като преди поставянето й в бол-ното ухо се капват 1-2 капки сок от печен праз лук.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VI. Лятно време преди обяд от 9 до 11 ч. се прави слънчева баня на болното ухо със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, изтриване до сухо и обличане.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

Важна добавка. Добре е през деня болният да носи мушама от хаваджива на болното ухо - носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...