Jump to content

Тумор в мозъка. Тумор в хипофизата


Recommended Posts

Тумор в мозъка

Причини. Недостатъчно изяснени.

Признаци. Те са различни в зависимост от вида и големината на тумора и засегнатото място. Заболелите обикновено се оплакват от постоянна тъпа болка в главата, която се усилва при промяна на положението. Болката се усеща ту в едната страна на главата, ту в другата, обаче най-силна и мъчителна е на засегнатото място. Болният често се оплаква и от липса на апетит, което понякога се сменя с вълчи глад, повръщане. У някои се явяват епилептични припадъци, настъпва загуба на обонянието. Според мястото, което заема туморът, възникват и различни парализи, невъзможност за говорене, загуба на зрението и др.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично.

Тумор в хипофизата

Признаци. Главоболие, понякога повръщане, двойно виждане, изтръпване на ръцете, краката и др.

Лечение. Да се търси помощта на лекар. Народната медицина прилага общо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“) или пък сироп от узрелите зърна на полския бъзунек (вж. „Акне“).

II. Десет минути след това да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, комунига, лавандула, лепка (листенца), ранилист (цялата билка), страшниче и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при тумор в стомаха.

При чести повръщания 20 минути преди обяд и вечеря болният да изпива следната смес: разбива се 1 пресен белтък от кокоше яйце с 1 супена лъжица чист медицински коняк и сока на 1/2 лимон. Веднага след сместа се изпива 1 кафена чашка отварка от жълт равнец (листа и цвят), летен дъб (листа) и метличина (листа и цвят) по 40 г от всяка. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 200 г вряла вода. Вари се, докато остане наполовина, и веднага се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупена 5 минути и като изстине, се прецежда).

При температура да пие отварка от червен кантарион и овчарски босилек (мащерка) (листа и цвят) - по равни части. От сместа се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, ветрогон (листа и клонки), орехови листа, росопас и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парен компрес на главата с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 10-15 минути. След него (ако болният няма горещи крака) се прави меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт,

1-2 пъти. Ако болният страда от изтръпване на ръцете и краката, гръбнакът да се налага с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 4 супени лъжици попарени листа от магданоз, добре изстискани и на ситно нарязани. На корема се поставя компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“, напълнена първата вечер с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан и полуизстискан, засилен с 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи. Втората вечер „шапката“ трябва да е напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак), и 10-12 сини сливи, смачкани без костилките. Приложенията се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка. При тежки кризи и болки в черния дроб и коремната кухина със или без повръщане добре е вместо коремен компрес всяка вечер да се слага топла лапа от печен кромид лук, на ситно нарязан и поръсен с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и 1 супена лъжица захар. Държи се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема, подмишниците и половите органи с хладка вода и 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Два часа след закуска, ако болният има възможност, добре е да повтори казаното за преди лягане, като вместо дадената там „шапка“ се постави „шапка“ от прясна топла извара, която се държи 7-8 часа, или каска от пресни диви кестени, ушити в торбичка от тензух според големината на главата, или „шапка“, напълнена със сол и сяра (на 3 супени лъжици сол 1 супена лъжица сяра).

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Ако болният през летните горещини не може да понася шапките с казаните лапи, да ги замени с „шапка“, направена от зелените листа на ореха, напръскани с оцет и поставени със зелената част към косата. Отгоре се поставя мрежа или „шапка“ от тънък памучен или копринен чорап и се държи до сутринта.

2. За да бъде лечението по-ефикасно, добре е мъжете да острижат косата си, а жените да я намалят.

3. Добре е болният всяка вечер да залепва на носа си питка от пресен селски хлебен квас и отгоре вестник.

4. При нередовна менструация кризите се засилват, затова 2-3 дни преди идването й сутрин, обед и вечер болната да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от външните люспи на кромид лук (4 супени лъжици от тях 1 л вода врят 30 минути, като изстине, се прецежда).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...