Jump to content

Киста в мозъка


Recommended Posts

Киста в мозъка

Признаци. Силно главоболие, двойно виждане, понякога ослепяване, различни парализи и др.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива или:

а) 1 чашка от 75 г отварка от бял и жълт равнец (листа и цвят), дилянка (корени), маточина, ниска върба (листа), синя тинтява, подъбиче, червен и жълт кантарион - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън и в закрит съд се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Или:

б) отварка от корените на шипка 100 г, обикновен здравец, обикновена коприва, репей, слез и спирея - по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда.

При ослепяване се препоръчва отварка от обикновена коприва (корени, счукани на ситно), живовляк с тесни листа, пелин и джоджен - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Добре е при пиенето във всяка чашка да се слага с върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не (за подробности вж. „Тумор на стомаха“). Освен това преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) и да изпива по 1 чашка от 50 г сок от печен кромид лук или пък да изяжда по чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз, настъргана целина и червено цвекло по равни части, с малко червени домати, винен оцет и маслинен зехтин по вкус. След ядене да взема по 1-2 супени лъжици кромидово вино (300 г суров кромид лук, обелен, на ситно нарязан и изстискай чрез пресоване, 100 г чист пчелен мед и 600 г чисто бяло домашно вино се разбъркват добре в подходящо, добре запушено стъкло). Преди употреба кромидовото вино се разклаща добре. Пет минути след него болният да изяжда и следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед, 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка кафе от фий и 2 ядки от праскова.

Ако не е склонен към затлъстяване, да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие:

а) отварка от троскот и полски хвощ (по 1 супена лъжица), червена хвойна (плодове) 25 зърна и шипки (плодове) 30 броя. В 500 г вряща вода на тих огън ври 20 минути и веднага се прецежда. Или:

б) отварка от ечемик - 2 супени лъжици в 400 г вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда.

При болки се препоръчва отварка от медуница (листа и цвят):

2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, маточина, мента пиперита, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листенца), слез и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парен компрес на цялата глава с торбичка, напълнена или с приятно топла морска сол, предварително счукана на ситно, или с полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, ври още 5 минути и като изстине, се прецежда). Едновременно главата се налага с цяла „шапка“, приготвена първата вечер с топла лапа (36°С) от печен кромид лук (засилен при печенето му с по 1 зърно чер пипер във всяка глава), обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра, накрая леко поръсена с малко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата.

Или пък с топла лапа от сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и забъркани с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, засилена с 1 чаена лъжичка боров катран, 1 чаена лъжичка захар, 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/4 чаена лъжичка сяра на прах. Втората вечер налагането става с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 16 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 20 сини сливи, смачкани без костилките. Или с топла лапа от сплита на чесън, сварен в малко вода и след това добре изстискай, на ситно нарязан и накъсан на малки парченца, подир това забъркан с 1/2 чаша ориз (сварен като пилаф с 1 чаша от отварката, останала от сварения сплит). Накрая в същата лапа се добавят 2 чаени лъжички чист винен оцет и 1/2 чаена лъжичка маслинен зехтин. Едновременно и в двата случая при засегнати крайници или пък при незадържане на урината гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 минути и след това се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 9-12 сини сливи, смачкани без костилките. Ако са засегнати, очите се налагат с две торбички, напълнени с прясна топла извара, превързани като компрес. Държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите болните да си правят самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. При миенето на лицето болният да си полее и главата с една кана хладка вода (20-25°С), а след свършването на тоалета да направи и 10-15 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“)- Упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуската може да се повтори казаното за преди лягане, като вместо посочените там „шапки“ се поставят „шапки“ от прясна топла (36°С) несолена извара (намаляват болките) - държат се 7-8 часа.

Неделя. Ако болният има оплаквания, лечението продължава. Ако няма - почивка, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При липса на диви кестени и пресни корени от полски бъзак те могат да се заменят с толкова сини сливи, смачкани без костилките, и обратно.

2. За да бъде лечението ефикасно, необходимо е косата да се остриже ниско.

3. Добре е болните всяка вечер да залепват на носа си питка от хладък пресен селски квас, а отгоре книжка.

4. Щом болният се почувства стабилен при ходене, може да ускори лечението, като прави всяка сутрин и по една цяла хладка баня във вана (35-36°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъз - цялата билка с корените. В един казан се слагат 2-3 големи хватки полски бъз (корени, стебла и листа) и се варят 30 минути. Ако водата е недостатъчна, може да се добави и топла вода. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, като се лежи 2 часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...