Jump to content

Тумор в гръбначния стълб. Тумор в окото


Recommended Posts

Тумор в гръбначния стълб

Признаци. Болният има болки в гръбнака, слабост и болки в краката, парализи.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично.

Тумор в окото

Признаци. Постоянно главоболие, безсъние, зрението непрекъснато отслабва.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага следното общо лечение за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, листа от горска ягода, мента пиперита, маточина, невен (листа и цвят), очанка, ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при „Тумор на стомаха“, с добавка на обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от настъргани моркови и ябълки по равни части или от червени домати, болният може да изяжда и по 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и прах от яйчени черупки на върха на ножа.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец, айран или мътеница.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 чаена лъжичка сироп от алое арборесценс.

IV. Десет минути след него да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, изтриване и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец или от трина (по 4 супени лъжици от всяка се запарват с 1 л вряща вода, ври захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и цяла „шапка“ на главата от тънко хасе (ушита така, че плътно да покрива веждите, челото и тила до раменете), напълнена две вечери подред с пресен хладък селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-13 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на кашица). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. На болното око се поставя питка от същия квасец, засилен с 1 синя слива (от тези за компот), смачкана без костилката и увита в марличка, и отгоре малко памук, а на здравото око - торбичка от марля с 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, отгоре памук и лек бинт и така се спи. Следващите две вечери подред на главата се поставя „шапка“, напълнена с топла (36СС) лапа от 200 г ориз и 20-25 сини сливи, смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено семе и 600 г вода - на тих огън се вари да стане гъсто като тесто. Едновременно се правят и другите приложения, изброени по-горе. Държат се също до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и изтриване. През целия ден на болното око се носи черна превръзка от кадифе, под която окото е наложено с двойно парченце чиста марличка и над него парченце мушама от хаваджива. Носи се, докато е приятна на болния.

През деня при силно главоболие се слага „шапка“, напълнена със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде и полети с 50 г оцет (киснат в него 30 минути, изстискват се хубаво и отгоре се слага вълнена шапка). Държат се, докато болката премине.

Неделя. Пълна почивка от всичко. При болки лечението продължава по плана.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...