Jump to content

Тумор на клепача на окото


Recommended Posts

Тумор на клепача на окото

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от волски език 50 г, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева - по 30 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка и мащерка - по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при „Тумор в окото“.

Вместо вода добре е болният да пие отварката от 12-те билки за засилване на организма (вж. том II, „Изкривяване на матката напред“). От общата смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, пача трева, очанка и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност около 10 минути или пък от парен компрес върху засегнатото място с торбичка, напълнена с топъл смачкан сварен картоф, поръсен със захар, докато изстине. Следват меняващи бани на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес, натопен в топъл чай от трина - 5 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, кисне 30 минути и се прецежда. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с 1/2 чаена лъжичка настърган хрян. Върху засегнатото око първата вечер се слага торбичка, напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квас, засилен с 1/2 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите. Втората вечер - торбичка, напълнена с прясна топла извара. И третата вечер - торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 синя слива, разтворена на две, поръсена с малко захар и залепена с вътрешността си към туморчето. На здравото око се слага млечен компрес от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко. Държат се цяла нощ или пък докато много досадят на болния.

IV. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Добре е упражненията да се повторят преди обяд и вечер.

Преди обяд лятно време от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на лицето със зелен лист от тиква или слънчоглед с продължителност, докато е приятна на болния, последвана от поливане на главата и цялото тяло със слънчева вода или пък от речна или морска баня и плуване за около 10-15 минути.

Неделя. Почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Забележка. Ако туморът загнои, да се промива с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици цвят и листа в 500 г вода врят 5 минути, като изстине, се прецежда), след което да се превързва с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, по 1 чаена лъжичка бяло брашно и чист пчелен мед и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин - на тих огън се бърка да се сгъсти. Или пък със сладък мехлем. И двата мехлема се намазват върху лист от дебела мара (на който предварително се обелва външната ципа) или върху лист от широколистен живовляк, или на парче марля и се залепват върху туморчето при затворено око. Превързването продължава, докато раната се затвори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...