Jump to content

Аденоиден израстък на щитовидната жлеза


Recommended Posts

Аденоиден израстък на щитовидната жлеза

Признаци. Подобен на лимфен възел израстък с форма на яйце, твърд и болезнен на пипане. Пречи при гълтане на храната, а понякога и при говоренето.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме.

Лечение. Да се търси помощта на лекаря. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, волски език, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, зайча стъпка, маточина, невен (листа и цвят), овчарска торбичка, пача трева и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при тумор на стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с 1 чашка сок от червено цвекло.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне 30 минути и се прецежда).

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г прах от яйчени черупки и 15 г рафинирана сяра.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукали с ядките и черупките заедно (завързани с марличка), с прибавка по 2 супени лъжици корени от кървав здравец и овес (зърна). В 1500 г вода се варят 15 минути, след което се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, синя тинтява и спирея - по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (10 листа в 1 л вода се варят 10 минути), а отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре шапка от чорап. На гушата (до под ушите) се поставя торбичка от тензух, напълнена първата вечер с топла (36 °С) лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, накрая поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Втората вечер - с топла лапа от 100 г ориз, 10-15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено брашно (в 300 г вода се вари, докато стане като тесто, а отгоре се слагат вестник и фланелен бинт).

При тежко главоболие на главата се слага „шапка“ от квасец, засилен със 7-10 супени лъжици настъргани диви кестени (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица), а отгоре вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на шията, подмишниците и корема, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

През деня по желание върху израстъка болният може да носи кърпичка, намазана с малко от следната смес: 50 г несолена свинска мас и 20 г камфор на прах; отгоре се слага фланелен бинт.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Топлите лапи може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до 37°С.

2. При зачервяване на кожата на шията от лапите да се налага 1-2 вечери подред с топла прясна несолена извара. Щом кожата побелее от нея, лечението продължава по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...