Jump to content

Дермоидна киста


Recommended Posts

Дермоидна киста

Туморовидно образувание в кожата най-често на седалищната област, което често нагноява.

Лечение. Оперативно. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, невен, мечо грозде и пача трева - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и мащерка - по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при тумор на стомаха, с добавка след обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от медуница (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лобода (цвят), лепка, магарешки трън (корени), пача трева, невен, маточина, слез, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек, даже еднодневен, клизма с 1/2 л от същия чай. Следва парен компрес на засегнатото място с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 20 минути. След това туморът се налага две вечери подред с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Следващите две вечери или с топло тесто, приготвено от сурово житно брашно, забъркано с малко олио, чисто домашно (натурално) червено вино и чист винен оцет по равни части - поставя се на огъня и като издаде 3 пъти „пуф“, се снема и се засилва със 7-9 сини сливи, смачкани без костилките. Или с топла лапа от праз лук (бялата му част), нарязан на ситно, с прибавка на 7-9 сини сливи, смачкани без костилките, 1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко - вари се да стане гъста като тесто лапа. Или пък с топла лапа от 50 г ориз, 7-9 сини сливи, смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка ленено брашно и 150 г вода - вари се да стане гъста лапа. След това върху лапите се слагат книга и вълнена обвивка. Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) - 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. На малкия мозък (на тила) при липса на главоболие се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие - цяла „шапка“ от квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и отгоре вълнена „шапка“. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. След това туморът се налага с мушамичка от чист домашен сапун, стопена овча лой и белтък от кокоше яйце - взема се парче домашен или тоалетен сапун, отговарящо на големината на тумора, и се настъргва на ситно ренде върху чист съд, поставен на огъня. Към него се прибавя парче овча лой с големина 1/4 от сапуна и заедно се бъркат, докато се стопят. След това се добавя според големината на тумора от 1/4 до 1 цял белтък и се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. С него се намазва подходящо парче чист американ, залепва се на тумора и стои до вечерта. След поставянето на мушамичката и обличането да се направят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко, като вместо лапите на тумора се поставя през цялото денонощие мушамичка.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на тумора със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 30-60 минути, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Важни добавки:

1. Ако туморът нагнои с висока температура (38-40°С), да се налага сутрин и вечер с марличка или с листа от дебела мара или от широколистен живовляк, намазани с домашен мехлем, приготвен от 10 г зайча мас (може и от домашен заек), 1 г чист пчелен восък и 3 зърна бяла дъвка, счукана на прах (маста, восъкът и бялата дъвка се бъркат в чист съд и на тих огън, докато се сгъстят като мехлем, без да завират), или със сладък мехлем. Преди поставянето на мехлема добре е гнойникът да се измие с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 400 г вряща вода, на тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда), а след поставянето на марличката с мехлема добре е върху нея да се сложи топла лапа от средата на бял хляб (кифла), залята с прясно горещо мляко, добре изстискана и поръсена с малко захар, или топла лапа от печен кромид лук, обелен, изстискай и поръсен с 1/2 чаена лъжичка ситна захар и 1 чаена лъжичка царевично брашно. Лапите се държат от сутринта до вечерта и обратно.

2. Ако дермоидната киста не може да пробие навън, за ускоряване на този процес сутрин и вечер долната част на корема и самата киста се налагат с торбички, напълнени с топла лапа от житни трици, сварени с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, поръсена за двете места с 2 супени лъжици захар. Отдолу на ануса да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа от бяло брашно, сварено с червено вино и маслинен зехтин по равни части. Щом пробие, да се приложи пак горното лечение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...