Jump to content

Recommended Posts

Липома

Причини. Неизвестни.

Признаци. Ограничен, обикновено неболезнен, често валчест, бавно растящ тумор от мастна тъкан. Не е сраснал с околните тъкани, единичен е, а понякога множествен, пръснат по пялото тяло. Развива се най-често в подкожната тъкан на шията, гърба, седалищната и коремната стена.

Предсказание. Добро.

Лечение. Оперативно. Народната медицина цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при тумор в стомаха, с добавка след обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корите на 1 лимон, запарени с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръмотрън (корени), исландски лишей, лавандула, листа от черница, орехови листа, пача трева, росопас и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г вода.

След това, ако липомата е единична, се налага първата вечер с торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискай и засилен с 2-3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с 1/2-1 чаена лъжичка захар. Държи се до сутринта. Втората вечер се налага с топъл стопен парафин. За целта на слаб огън се стопява необходимото парче твърд парафин и докато е много горещ, се забърква с 1/4-1/2 от количеството му сухи житни трици. От тази смес се прави питка с дебелина 1-2 см и с нея се налага липомата. Държи се само 2-3 часа. След това върху липомата се поставя или спиртен компрес от 4-6 парчета, но без мушама, а само с малко памук отгоре, или пък торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите. Едновременно и двете вечери подред се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в соден разтвор (1 пълна лъжица сода бикарбонат, разтворена в 1/2 л топла вода), на щитовидната жлеза (гушата) - торбичка с чист хлебен квасец, а на малкия мозък - торбичка със същия квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 1 чаена лъжичка настърган хрян.

При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“, напълнена или със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък със сурови, настъргани на едро ренде картофи, полети с 50 г оцет - киснат 30 минути и се изстискват добре, а отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

Ако липомите са пръснати по цялото тяло, се прави цяла топла баня (37°С за 15-20 минути) с разтвор от сода бикарбонат (80-100 г за една баня) или с отварка от борови клони с иглите и полски бъзак (цялата билка с корена). По 2 големи хватки от двете билки в котел вода се варят 30 минути, след това в същия котел се прибавят по 1 двойна шепа листа от черница, орехови листа и бял равнец и 4 супени лъжици исландски лишей. Ври още 10 минути, а преди къпането в същата отварка се добавят 70-80 г сода бикарбонат. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, като се лежи така 1-2 часа.

При невъзможност да се прави цяла баня тя може да се замени с обличане на мокра риза, натопена в топъл разтвор от сода бикарбонат или пък в отварка от борови клони и полски бъзак, дадени за банята. Болният да лежи в нея 2 часа добре завит до шията с 2-3 одеяла.

IV. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. След обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. След това, ако липомата е единична, добре е върху нея да се залепи зелен лист от хрян, намазан с чист пчелен мед и леко превързан с бинт, или пък да се залепи парче от следната мушама: 1 парче тоалетен сапун, на големина колкото орех, на ситно нарязан, с 1 чаена лъжичка стопена овча лой на тих огън в алуминиев съд се бърка, докато се стопи, след което сместа се засилва с 1 белтък от яйце и пак се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Мушамата се държи до вечерта.

Важна добавка. Ако липомата загнои, се измива с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят от него се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда), а след това се превързва или със сладък мехлем, или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 чаена лъжичка бяло брашно, 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Бърка се на тих огън да стане като мехлем, без да завира, след това се намазва на лист от широколистен живовляк или парче марля и се залепва върху липомата. Държи се до вечерта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...