Jump to content

Recommended Posts

Хемангиома

Хемангиомата е доброкачествен тумор, състоящ се от новообразувани и разширени кръвоносни съдове.

Лечение. Общо с цел засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 ядки от сладки бадеми и 20 листа от индрише, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и 1 супена лъжица мащерка, стрита на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г, и овчарска торбичка и полски хвощ - по 100 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при липома.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна). В 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица настойка от 3 пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, така че да се покриват с 1/2 см сок. Киснат в него 3-4 дни, за да се разтворят черупките им.

След това с вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите, и се добавя 200 г небетшекер, счукан на ситно, и 1-2 супени лъжици винен коняк, за да не вкисва. Държи се на хладно място.

IV. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л топла вода, а след това само при запек клизма с 500 г, последвана от цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от борови клони и корени от полски бъзунек - по 300 г в 15 л вода на тих огън се вари 20 минути, след това в същата вода се добавят дъбови кори и орехови листа по 100 г и смрадлика (листа) 50 г. Вари се още 10 минути и преди да се снеме от огъня, се прибавя 1 шепа морска сол. Щом солта се разтвори, котелът се снема от огъня и отварката се прецежда. С една и съща отварка може да се направят бани 6 вечери подред при казаната температура. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване. След преобличането хемангиомата се налага първата вечер с хладка лапа от чиста дървена пепел, пресята през ситно сито и забъркана на тесто с хладка вода, или пък с малка торбичка от марля, напълнена с хладка лапа от печена хума (бяла глина), стрита на прах и забъркана на тесто с малко оцет. Отгоре се слага фланелен бинт. Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с хладка лапа от средата на леко препечен хляб, поръсена с хладък оцет и смачкана на тесто, или пък с пресен селски хлебен квасец, забъркан вместо с топла вода с отварка от дъбови кори (10 супени лъжици ситно нарязани кори в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда). Преди поставянето квасецът се засилва с 1/4 чаена лъжичка печена стипца (при липса на стипца може да се използва и тази за бръснене) и накрая се поръсва с фосфор на прах на върха на ножа. Отгоре се слага малко памук и се бинтова стегнато.

При невъзможност да се правят цели бани се поставя само коремен компрес от 2-4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда); отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно и в двата случая се поставя „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга шапка. Държат се до сутринта или докато много досадят.

VI. Сутрин. Фрикция на корема с хладка вода и изтриване. След обличането върху хемангиомата се поставя малка торбичка, напълнена със суха и топла ситна сол, закрепена с бинт, или пък една чиста сребърна монета, която изцяло да я покрие, превързва се стегнато, за да притисне буцата. Ако тя се пукне, веднага да се наложи с торбичка морска сол.

Неделя. Почивка от всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...