Jump to content

Лимфангиома


Recommended Posts

Лимфангиома

Лимфангиомата е доброкачествен тумор от разширени лимфни съдове.

Признаци. Засегнатото място е увеличено и се напипва като малко яйце, понякога болезнено.

Лечение. Да се търси помощта на лекар. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 лъжица или:

а) сироп от борови връхчета - 15-20 борови връхчета и 1/2 лимон с кората в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и се прецеждат, след това в получената отварка се прибавя 500 г чист пчелен мед и отново се връща на огъня да ври още 10 минути. Или:

б) сладко от малки орехчета - в един буркан от 2-3 л се нареждат един ред орехчета на дебелина около 2 см, един ред ситна захар и т.н., докато се напълни бурканът догоре, като най-горният ред е ситна захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисне. Отгоре бурканът се завързва с чиста кърпичка и така стои на слънце 40 дни.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен (листа и цвят), синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 2 супени лъжици корени от млада къпина се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при възпаление на лимфните съдове, с добавка след ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички мед с тахан и след това да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, сок от моркови и малко мед или гликоза, за да стане гъсто и сладко като боза.

Като десерт да изяжда по 100-150 г домашно ашуре за усилване. Вземат се овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица - по 60 г, просо, сладки жълъди, нарязани на парчета, и фий - по 30 г, и се заливат с 3,5 л вода. Киснат захлупени цяла нощ, на сутринта се прибавят 10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 лимон, разрязан на четири части, и 1 супена лъжица чубрица. Всичко това се вари в закрит съд, докато се развари. След това се прибавят 150-200 г карамелизирана захар или небетшекер и се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда през гевгир.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от липов цвят 2 супени лъжици и 20 шипки, разрязани на две - в 600 г вода ври 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан добре с 50 г прах от яйчени черупки, 50 г пепел от млади пръчки от ракита (кошничарската върба), които да не са по-дебели от малкия пръст на ръката, и 20 г рафинирана сяра.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марля, с прибавка по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна). В 2 л вода се варят 15 минути, след това се прибавят още по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, спи-рея, росопас и цариче и 2 лимона, разрязани по на 4 части. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед.

V. Вечер преди лягане 1-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или чай от лайка, а след това само при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г вода. След това най-добре е да се направи цяла топла баня (37°С за 10-15 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат), по 1-2 хватки от двете. В котел с вода се вари 30 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени) и ври още 10 минути. Снема се от огъня и като поизстине до 39°С, се прецежда. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване (лежи се така 1 час), а след препотяването лимфангиомата се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от житни трици, сварени с малко чисто натурално червено вино, или с възварена шума от бъз, или с прясно зеле, сварено с малко мляко и захар. Или пък с парче от сплита на чесъна (около 20 см дълъг): попарва се с вряща вода и се оставя на огъня да ври 20-30 минути, за да се размекне. След това се нарязва на ситно, изстисква се и върху изстисканата сплитка се изсипва 1 супена лъжица чист маслинен зехтин. Оставя се на огъня да се изпържи и като омекне, сипват се 1-2 супени лъжици трици и пак се бърка. Ако лапата излезе суха, сипва се малко от водата, в която е варена сплитката. Лапите се държат цяла нощ.

Вместо цяла топла баня може да се облече мокра риза (най-добре нощница), натопена в същата топла отварка, дадена за банята. Болният лежи в нея 2 часа, добре увит с 2-3 одеяла. Полезни са и локалните (местни) парни бани на засегнатите места с чай от лайка, както и парните компреси с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка, с продължителност 10-15 минути, последвани от налагане на същите места с топлите лапи, дадени по-горе. Едновременно се поставя коремен компрес от 2-3 парчета, натопени в топла отварка от орехова шума (5 листа в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда), а на малкия мозък торбичка от тензух, напълнена с чист пресен селски квас. Държат се цяла нощ.

Ако на болния не са правени нагревки и няма рани по кожата, туморът да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от праз лук (бялата му част) или пък от кромид лук, нарязан на ситно, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, също на ситно нарязани, 12 сини сливи (от тези за компот) и 100 г прясно мляко. Вари се да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (10 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре се слага вълнена шапка и така се спи. Или пък (и то е по-ефикасно) да се направи цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корените), борови клони и пр. Ако водата е малко, сварените билки отново се сваряват с вода, като се варят само 15 минути. След банята се прави сухо увиване с хавлия за

1-2 часа за по-добро изпотяване. С една и съща отварка може да се направят 3-6 бани, като винаги се затоплят до 37°С. При невъзможност да се правят тези бани може да се заменят с обличане на мокра риза, най-добре нощница, натопена в същата топла отварка. Увит с 1-2 одеяла до гушата болният лежи 2 часа, за да се препоти. Добре е да се направят поне 40 такива бани с 10-дневна почивка след 20-ата.

Ако на болния са правени нагревки, до изтичане на третия месец след последната нагревка бани (или мокри ризи) не се правят, а само се пият билките и се спазва диетата. Само след изтичане на трите месеца може да се приложи даденото по-горе лечение.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Върху лимфангиомата се залепва мушамичка, приготвена от чист домашен сапун (или бебешки), стопена овча лой и белтък от прясно кокоше яйце: 40 г сапун се настъргват на ситно ренде върху съд, поставен на тих огън. Към него се прибавят 10 г стопена овча лой и се бърка, докато стане мехлем. Прибавя се и белтъкът и пак се бърка, без да завира. Този мехлем се размазва равномерно върху прано хасе (20 на 20 см), за да стане мушама, от която се режат необходимите парчета, затоплят се и се залепват върху болното място, като се прикрепят с лепенки, и така стоят до вечерта.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки:

1. Това лечение се провежда не повече от 1-2 месеца.

2. Лапите от праз или кромид лук може да се използват 2 вечери подред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...