Jump to content

Recommended Posts

Остеома

Признаци. Върху ограничено място на костта се образува болезнена подутина, понякога съпроводена с температура.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Да се потърси лекарска помощ. Народното лечение препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, агримония, зайча стъпка, кървав здравец (цялата билка с корена), невен (листа и цвят), пача трева и цариче - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка, мащерка, пелин и червена хвойна - по 40 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. В закрит съд на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед по вкус. Държи се на студено, за да не вкисне.

Диета. Същата, както при периостит (вж. том III, книга 2), с добавка след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Забележка. При температура на обяд и вечеря заедно с другата храна да взема и по 1 хинин. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец - 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1/2 чаена лъжичка див кестен, настърган на ситно без кората, с 1 чаена лъжичка мед.

IV. Заедно с него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана две вечери подред от парен компрес на болното място с торбичка, напълнена с топъл (36°С) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти), отгоре се увива с найлон и се държи, докато поизстине. След него се поставя торбичка с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, 10-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах, а отгоре се слага вълнена превръзка. Следващите две вечери подред същото място се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, а отгоре вълнена превръзка. Едновременно и в двата случая се поставят коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре сухо парче и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко винен оцет, отгоре вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. През деня на болното място се носи мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, набоцкан с дебела игла, и вълнен бинт. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Важни добавки:

1. Ако се открие гнойна рана, тя се промива с кислородна вода (от аптеката) и се налага с марля, намазана с прясно стопена несолена свинска мас.

2. При силни болки вместо вода болният да пие отварка от еньовче и хмел (шишарки) - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода и се вари 10 минути.

3. Болният орган да се държи на спокойствие.

4. Лапите може да се използват две вечери подред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...