Jump to content

Мъртва кост


Recommended Posts

Мъртва кост

Признаци. Малко, подвижно и неболезнено твърдо образувание, което се среща по-често по ръцете и по-рядко по краката.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение се извършва по два начина:

Първи начин. Ако мъртвата кост не е на главата, може да се премахне, като второ лице ненадейно и с умерена сила я удари с дланта си. Самият болен може да направи и сам тази манипулация при условие, че мъртвата кост е на ръката. В такъв случай той прегъва китката си надолу, така че израстъкът да бъде добре опънат, слага върху му подходяща по големина монета от 1 -2 лева и я удря с малко чукче (на тежина около 300 г) със средна сила. Ако се налага, ударът се повтаря.

Втори начин. Общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, лепка, невен, пача трева и слез - по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при остеома.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г и пача трева 150 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода, а след това само при запек клизма с 1/2 л, последвана от парна баня или парен компрес на засегнатото място, или от налагане с търпимо сгорещена тухла или пък с торбичка, напълнена с търпимо сгорещен пясък. Следват меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес, натопен в топъл чай от бял равнец (цвят и листа): 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Едновременно засегнатите места (ръката или главата) се налагат първата вечер с торбичка, напълнена с топъл пресен селски квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/4 чаена лъжичка счукан чесън, втората вечер - с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискай и поръсен с 1/4 чаена лъжичка захар, а третата вечер - с топла лапа от слез (листа и цвят), сварен с малко мляко да се сгъсти като тесто, поръсена с 1/4 чаена лъжичка захар. Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...