Jump to content

Рак на хранопровода


Recommended Posts

Рак на хранопровода

Ракът на хранопровода се среща у по-възрастните хора между 40- и 60-годишна възраст, и то по-често сред мъжете, отколкото при жените.

Причини. Недостатъчно изяснени. Заболяването се улеснява, когато лигавицата на хранопровода продължително време е дразнена механически, химически или термически (чрез топлина).

Признаци. Затруднено и болезнено гълтане, което понякога става невъзможно. Болният силно отслабва, отпада.

Предсказание. Болестта е много сериозна.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки - в 1 л зехтин се слагат по 3 супени лъжици керевиз (листа), жълт и червен кантарион (цвят), обикновена коприва (корени) и ранилист (листа и цвят), във водна баня се вари 1 час, почива 2-3 дни и се прецежда. Или:

б) по 1 супена лъжица от следната смес: прясно краве масло 250 г, чист пчелен мед 250 г и 1 супена лъжица бяла дъвка, очукана на брашно. Маслото и медът се бъркат в продължение на 30 минути, след което се прибавя счуканата дъвка и се бърка още 30 минути да стане като крем.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език, магарешки трън (цвят), ранилист (корени) и корени от обикновена коприва - по 100 г, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и маточина - по 40 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода в закрит съд на тих огън се варят около 30 минути, за да изври отварката наполовина. Като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне, и се пие подсладена с мед.

Диета. При затруднено гълтане болният да изпива 1-1,5 л мляко на ден или да яде само печен кромид лук (пече се като ябълки със захар и се яде без хляб). Много са полезни и соковете от портокали и от моркови със захар. На хранопровода непрекъснато да се държи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, поръсена с 1 супена лъжица ситна захар и 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага.

Щом хранопроводът се отпусне, може да се мине към диетата за рак на стомаха с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка със захар, но се яде без хляб). Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да взема по 1 супена лъжица от сладкия крем за усилване - 100 г прясно краве масло, 4 супени лъжици мед, 4 пресни жълтъка и по 1 супена лъжица бадемово и жълъдово кафе, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

При газове в корема болният да взема и следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и мед, разбъркани с 1 чаена лъжичка прах от липови въглища или от картоф, нарязан на колелца, опечен до черно и стрит на прах.

При киселини да взема и по 1 супена лъжица пресен сок от суров картоф, настърган и изстискай.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топла отварка от ленено семе, смрадлика (листа) и смокиня (листа) - по 1 супена лъжица, анасон и дилянка (корени) - по 1 чаена лъжичка. В 1 л вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изяжда 1 супена лъжица чист пчелен мед (взет от рамката заедно с восъка), като се дъвче, докато се втечни в устата.

IV. Десет минути след меда да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, босилек, мента пиперита, бял равнец (цвят), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (цвят и листа), обикновена коприва (цялото растение), полски хвощ (листа и цвят), червен кантарион и червена хвойна (плодове) - по 50 г, градински чай, пелин и синя тинтява - по 30 г. Две супени лъжици от сместа и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупено, на тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението е същото, както при рак в стомаха, със следните добавки:

1. Торбичките за налагане на хранопровода отпред и отзад трябва да са дълги от ключицата до лъжичката и широки 15-20 см, при това ушити с хоризонтален тегел през средата на два джоба, за да лежи лапата равномерно по целия хранопровод.

2. При липса на кръвоизлив лапите да бъдат по-топли, а при кръвоизлив - по-хладки от телесната температура (35°С), за да не се влоши състоянието на болния. Дебелината им да е около 1-1,5 см. Това се съчетава с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда), и с поставяне на торбичка на тила, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани). При главоболие всяка вечер на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин и през лятото процедурите са същите, както при рак на стомаха, с добавка при задушаване да се прави дълбоко вдишване с бавно издишване.

Неделя. При нужда лечението продължава. Ако няма кризи, почивка от всичко - пият се само билките, спазва се диетата и в областта на хранопровода се носят торбички с къртичина пръст.

Важни добавки:

1. При неочакван кръвоизлив от устата болният веднага да легне на легло с висока възглавница и да му се даде да изпие пресен белтък от кокоше яйце, засилен с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена прана или непрана вълна с 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка счукана бяла дъвка.

Освен това в областта на хранопровода и горната част на стомаха, а също и на гръбнака откъм плешките на болния да се сложат 2 торбички, напълнени с хладка лапа от суров кромид лук, настърган на ситно и поръсен със сол в пропорция на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица сол. Държат се в продължение на 24 часа. Всеки 3 часа да му се дава да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 400 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда).

Това лечение отменя другото по плана, което може да започне едва 3 дни след пълното спиране на кръвоизлива, и то внимателно, като в началото лапите са с температурата на тялото.

2. Добре е през деня болният да носи в джобовете си по 3-5 цели диви кестена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...