Jump to content

Рак на стомаха


Recommended Posts

Рак на стомаха

Ракът на стомаха се среща предимно у по-възрастните хора - след 45-ата година, и то по-често между мъжете, отколкото сред жените.

Причини. Неизяснени. Значение за заболяването имат хроничното възпаление на стомаха, стомашната язва, нередовното и неправилно хранене, злоупотребата с алкохол и др.

Признаци. Болните се оплакват от стомашни разстройства - нямат желание за ядене, имат неприятен вкус в устата, чувство на тежест (особено под лъжичката), гадене и отвращение към някои храни (предимно към месото и тлъстините), повръщане. Повърнатата материя съдържа остатъци от несмляна храна, понякога и кръв с тъмнокафяв цвят. Изпражненията също понякога съдържат кръв. Общото състояние на болните се влошава, те отпадат, губят сили, цветът на лицето им се изменя - става жълтеникав или сивопепелив.

Лечение. Болният своевременно трябва да се прегледа и лекува от лекар-специалист. Лечението със средствата на народната медицина е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20-30 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) По 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). Вземат се 200 г зелени листа, махат се бодлите им, смилат се на каша и се смесват с по 50 г корени от ранилист, магарешки трън и полски бъзунек, на ситно нарязани. Прибавят се 2,5 л чисто натурално червено вино и 2 кг чист пчелен мед и на водна баня на тих огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

б) По 1 супена лъжица настойка от 2 л маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици цвят от бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт и червен кантарион (листа и цвят), кървав здравец и ранилист (корени). На водна баня се вари 1 час, почива 2-3 дни и се прецежда.

в) По 1 зърно, на големина колкото царевично, приготвено от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката) и 75 г прах от липови въглища. Овалват се в царевично брашно и се нареждат в кутия.

г) По 3 зърна, на големина колкото царевични, от следната смес: 100 г пчелен клей (набавя се от пчелари) и 400 г чисто краве масло се разтопяват в чист съд на тих огън, без да завират. След това сместа се прецежда през тънка кърпа и като изстине, се засилва с 2 супени лъжици чист пчелен мед, разделя се на зърна, които се поръсват с царевично брашно, за да не се слепват, и се нареждат в подходяща кутия.

Сутрин между 5 и 6 ч. и след сутрешната закуска между 8 и 9 ч. да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1/2 л чист маслинен зехтин, 1/2 кг чист пчелен мед, 3 пресни яйца, 10 супени лъжици цвят от жълт кантарион, стрит на прах, и 3 лимона, на ситно настъргани, със сока, но без семките. Най-напред се разбиват яйцата (жълтъци и белтъци заедно) на пяна, след това към тях се прибавят медът (ако е захаросан, да се стопи във водна баня) и жълтият кантарион и хубаво се разбъркват, за да стане гъста каша. Изсипват се настърганите лимони и цялата смес се разбърква добре, а накрая се прибавя зехтинът, и то капка по капка като за майонеза, и се бърка непрекъснато, за да не се пресече. Бъркането продължава 1-2 часа. През лятото се прави половин порция, за да не вкисне.

Добре е на главата да се постави „шапка“ от тензух, напълнена с лапа от сурови картофи, настъргани на по-едро ренде и полети с 50 г сурово мляко - киснат 1/2 час и се изстискват добре. Отгоре се слага „шапка“ от чорап. Под лъжичката (над пъпа) се залепва 1/2 глава суров кромид лук, разрязан през средата и поръсен с камфор на прах на върха на ножа.

През летния сезон на болния се дава да пие по 1 супена лъжица суров сок от листата и цветовете на пресен невен.

II. Десет-двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), волски език, магарешки трън (корени), жълт кантарион, кървав здравец (корени), лайка, ранилист (листа и цвят) и мащерка - по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари в закрит съд 30 минути, за да остане наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и се държи на студено, за да не вкисне.

Диета. Болният не бива да употребява месна храна, риба, люто, кисело и солено и трябва да отбягва сухата храна (сухоежбината), спиртните питиета, тютюна, дървеното масло, свинската мас и по-топлата от 36 °С храна. Да се храни с вегетарианска храна с повече черен тричав хляб (ръжен, овесен, ечемичен или пшеничен, но леко препечен). Храната да се готви с чисто масло. Яйца и мляко в сладкиши може да се използват. Киселото мляко е полезно, но да се яде прясно, т.е. още в първия ден на подквасването му. Болният да се храни бавно, като дъвче добре всеки залък. Основната храна трябва да се състои от супи, пюрета, ориз, картофи, спанак, хляб с исиот. Обикновената готварска сол да се замени с каменна. Преди закуска, обяд и вечеря като аперитив болният може да изяжда 1-2 глави печен кромид лук - пече се като ябълките и се яде без хляб. След закуска, обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: пудра захар, сода бикарбонат, ленено брашно и прах от изгорен до черно картоф - по 50 г, и 20 г рафинирана сяра (от аптеката) и след това да изпива 1 чашка от 50 г или сок от червено цвекло, засилен със сока на 1 ябълка и 1 чаена лъжичка лимонов сок, или неподсладена лимонада от портокали, айран от прясно кисело мляко, или пък белтъчна вода (от 1-3 белтъка от пресни кокоши яйца, разбити с малко топла вода и мляна захар).

Добавки:

1. Болните, които не употребяват вегетарианска храна, като изключение на обяд може да изяждат по 100 г младо агнешко или телешко месо, птица или прясна риба, и то само варено или печено, но не и пържено.

2. При често гадене и повръщане през деня болният да носи под лъжичката си 1/2 глава кромид лук, срязана на две и откъм вътрешната страна поръсена с камфор на прах на върха на ножа, и непосредствено преди ядене да изяжда смес от 1 белтък от пряс-но кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица медицински коняк и сока на 1/2 лимон.

3. При неприятни оригвания да изпива 1 чашка от 50-100 г айран с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие:

а) отварка от корените на дива (горска) теменуга - 4 супени лъжици корени в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути. Веднага се прецежда. Или:

б) отварка от широколистен живовляк (цялата билка с корена) - 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Или:

в) отварка от ленено семе, смрадлика (листа), смокиня (листа), анасон (семе) и копър (семе) - по 1 чаена лъжичка в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда (много полезна при газове).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, бряст (листа), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, зайча стъпка, листа от горска ягода, коприва (листа), невен (листа и цвят), пелин, пипериче, синя тинтява, цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). Ако болният не понася клизмите, да изпива 1 чашка от 100-150 г отварка от по 1 супена лъжица ленено семе и корички от франгула (зърнастец) - запарват се с 250 г вряща вода; ври захлупено 10 минути и като поизстине, се прецежда. След това се поставя компрес на корема с торбичка, напълнена или с топла къртичина пръст, взета от прясно изровена купчина от къртица, или пък с топъл (36°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), за 20-30 минути. След това коремът се налага с две торбички (едната на корема, като го покрива изцяло, а другата на кръста), ушити от тензух на по 3 джоба всяка. Първата вечер двете торбички трябва да бъдат напълнени с приятно топла лапа (36-37оС) от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 30-50 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено семе и 150-200 г прясно мляко - вари се да стане гъста като тесто лапа. Или с лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30-40 сини сливи, смачкани без костилките, накрая поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага. Или с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 20-30 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 1/3 от суровите стебла на бъзака, счукани на каша.

Втората вечер налагането става с торбички, напълнени или с приятно топла лапа от 500 г ориз, сварен с 40-50 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено семе - в 1500 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа. Или с комбинирана лапа от печен кромид лук и магданоз (листа) по равни количества, сварени с малко вода; за да не бъде лапата водна. Преди поставянето се поръсва с 2 супени лъжици ситна захар, 3 чаени лъжички нишадър и 1/2 чаена лъжичка камфор на прах (от аптеката). Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс. Едновременно във всички случаи малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени се прибавят 7-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Същото, както при доброкачествен тумор в стомаха.

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква за 20-30 минути, последвана от коремен компрес, натопен в слънчева вода (държи се 2-3 часа), или от цяла топла баня (36°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корените) - за една баня са достатъчни 30 коренища, които се варят 30 минути. Тези бани може да се заменят с обличане на мокра риза, натопена в същата отварка, като болният лежи така 2 часа, завит с хавлия и 2 одеяла, за да се препоти.

Забележка. Баните (или обличането на мокра риза) може да се правят вместо през деня вечер преди лягане. Тези бани отменят всички други приложения, дадени в плана. Добре е да се правят всеки ден или през ден с неделна почивка. След като болният направи 20 бани, да почине 10-20 дни и да ги повтори и даже потрети. През време на почивката от баните може да продължи лечението си с дадените лапи.

Важни добавки:

1. Полезно е болният, който през деня е на легло, да държи на корема си торбичка, напълнена със суха къртичина пръст, а на другите болни се препоръчва да носят кърпичка, намазана със свинска мас и камфор на прах (както е дадено по-горе).

2. Болният може да се спре на една или две от лапите (които най-добре му влияят) и с тях да продължи лечението. При това една и съща лапа може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до казаната температура.

3. Болни, които имат спаднал стомах, да пият само по 1 кафена чашка от отварките, за да не поемат много течности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...