Jump to content

Рак на черния дроб


Recommended Posts

Рак на черния дроб

Ракът на черния дроб по-рядко е първично заболяване, а по-често е вторичен - усложнение на злокачествено заболяване на друг вътрешен орган: стомах, черва, матка и др.

Причини. Неизвестни.

Признаци. Болният изпитва силни болки в областта на черния дроб, които се усилват при натиск, има нарушено храносмилане, безсъние, понякога черна жълтеница, воднянка в корема и др.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“) или по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици бял равнец, жълт и червен кантарион и синя тинтява. На водна баня и на тих огън се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след сиропа или настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, кървав здравец (корени), мечо грозде, невен и пача трева - по 60 г, агримония, жълт кантарион, лайка, мащерка, миризлив пелин (розмарин) и цвят от трънка - по 30 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути, за да изври наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед - на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед.

Диета. Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да изяжда 1 -2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици мед и по 1 супена лъжица бадемово кафе и кафе от фий, а подир него да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), разбъркан с 1 чаена лъжичка шипков мармалад и малко вода, да стане сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие домашна лимонада (вода с лимон и мед по вкус) или отварка от магданоз (листа и корени). По 2 супени лъжици листа и корени се запарват с 1 л вряща вода. Вари се захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица настойка от зехтин с билки (вж. точка I).

IV. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от еньовче, обикновена коприва (корени), корени от цикория, смрадлика (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон в 1 л вода врят 20 минути и отварката веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението е както при рак на стомаха, със следните добавки:

1. Торбичките за налагане на корема трябва да са ушити на 4 джоба. Двата джоба, които ще покрият корема отдясно (областта на черния дроб), се напълват с 2/3 от лапата, а другите два джоба (отляво) само с 1/3 част от лапата. Същото важи и за торбичката, която се слага откъм гърба.

2. При силни болки в коремната област добре е да се пие суров сок от черна ряпа, размесена с чист маслинен зехтин и лимонов сок по вкус.

VI. Сутрин процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Важна добавка. Ако болният получи черна жълтеница, може да разнообрази храната си с фасулената чорба, приготвена с първата вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...