Jump to content

Рак на далака


Recommended Posts

Рак на далака

Признаци. Тежест и болки в лявото подребрие.

Предсказание. Много сериозно,

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, исландски лишей, зайча стъпка, магарешки трън (корени), маточина, мента пиперита, невен, пача трева, слез (листа и цвят) и цариче - по 50 г, ранилист (цялата билка с корена) и хмел (шишарки) - по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

За изхвърляне на горчивата вода от стомаха болният да изпива следната смес: 150 г чисто домашно (натурално) червено вино, 30 г чист маслинен зехтин, 6 изравнени чаени лъжички ситна захар и 1 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката.

Диета. Същата, както при рак в стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка шипков мармалад, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, и подир това да изпие 1 чашка домашна боза, приготвена от 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, засилен с по 1 чаена лъжичка копривено брашно и мед или шипков мармалад и малко плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от по 2 супени лъжици ечемик (зърна) и хмел (шишарки). Запарват се с 1 л вряща вода, ври захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, върба (листа), глухарче (листа), кървав здравец (корени), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа) и цикория (корени) по 50 г от всяка и хмел (шишарки) 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Ако болният има и температура със или без тръпки, всяка чашка от тази отварка се засилва с 1-2 дражета хинин (по указание на лекаря или аптекаря) или пък с 1 прах от 1-2 г от следната смес: по 6 г индийско орехче, нишадър на прах и ли-монтузу (от аптеката), всички стрити на прах, добре разбъркани и разделени на око на 18 праха, по 1 г всеки. Смесените прахове да не се вземат при язва в стомаха и хемороиди. Щом температурата спадне, спира се и вземането на хинина или на смесения прах.

IV. Вечер преди лягане лечението е същото, както при рак на стомаха, със следните добавки:

1. При поставянето на лапите да се направи разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с камфоров спирт 1-2 пъти.

2. В този случай торбичките, с които се налага коремът, трябва да са ушити на 4 джоба, като двата джоба, които покриват корема отляво в областта на далака, се напълват с 2/3 от лапата, а другите 2 джоба отдясно в областта на черния дроб - само с 1/3 от лапата (същото правило е в сила и за торбичката, която се слага към гърба).

V. Сутрин и през лятото се правят същите процедури, както при рак на стомаха, с добавка през летния сезон дневните лапи могат да бъдат заменени с лапи от попарени листа от див кестен или пък с листа от полски бъзунек, добре изстискани и наредени в торбичката на 4-6 реда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...