Jump to content

Рак на надбъбречната жлеза


Recommended Posts

Рак на надбъбречната жлеза

Причини. Неизвестни.

Признаци. Болки в кръста, кървава урина, бързо влошаване на общото състояние.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Поради тежестта на заболяването болният трябва своевременно да се лекува в болнично заведение. Народната медицина предлага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички сироп от алое арборесценс (трионче) - вж. „Рак на стомаха“.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 30-50 г отварка от агримония, борови връхчета, бяла черница (листа), исландски лишей, маточина, мента пиперита, невен, орехови листа, пелин, пача трева, слез и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн - не! Храната трябва да е разнообразия: прясно и кисело мляко, масло, картофи, моркови, яйца, сирене, риба или младо месо (агнешко, пилешко или телешко, и то младо и прясно, винаги варено или печено, но не и пържено). Преди обяд и вечеря като аперитив болният може да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части и с малко чист маслинен зехтин и винен оцет или лимон по вкус, а след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бъзов или шипков мармалад и чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък по 1 -2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица бадемово кафе (бадеми, опечени и счукани на кафе) и 1 супена лъжица жълъдово кафе, и подир това да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при жажда да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, с прибавка и на 20 шипки, разрязани на по две части. В 1 л вода се вари 20 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. Болният може да изпива и по 1 чашка от 50 г отварка от волски език, широколистен живовляк (листа), птиче жито, мечо грозде, зайча стъпка и невен - по 100 г, акация (цвят), жълт кантарион (листа) и цвят и мащерка (листа и цвят) - по 40 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 300-500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от поставяне на парен компрес в областта на бъбреците, както при рак на бъбрека, а след това същото място се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 2 стръка праз лук (бялата му част) и 1 китка листа от магданоз, също нарязани, и 1 изравнена супена лъжица ленено семе - със 100 г прясно мляко се вари, докато стане гъста лапа, и преди поставянето й се поръсва с 1 чаена лъжичка захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. Или пък с торбичка с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 5 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от орехови листа (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), на щитовидната жлеза (гушата) - торбичка, напълнена със същия хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а на главата цяла „шапка“, напълнена със съшия квас, засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), 1 чаена лъжичка пудра захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Или пък с топла смесена лапа от кромид лук и слез (листа и цвят по равни части, нарязани на ситно), 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка олио. Оставя се на тих огън да се задуши, докато се сгъсти като лапа. След това се снема от огъня и се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка камфор на прах. Това се съчетава с другите приложения, изброени за първата вечер.

IV. Сутрин. Лечението е както при рак на бъбрека.

Два часа след закуска в напреднали случаи да се повтори казаното за преди лягане, като лапата се заменя с торбичка, напълнена с прясна топла извара, съчетана с коремен компрес, както е казано по-горе. Държи се 2-4 часа.

Неделя и при менструация, ако няма оплакване - пълна почивка от всичко. При нужда може да се прибегне до лапите с температура под 36°С и без парни компреси.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. лечението е както при рак на бъбрека.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...