Jump to content

Рак на пикочния мехур


Recommended Posts

Рак на пикочния мехур

Причини. Недостатъчно изяснени. За развитието на заболяването имат значение продължителното дразнене на мехура при възпалителен процес, наличието на камък или песъчинки в него, полили и др.

Признаци. Тъпи, понякога остри болки в областта на пикочния мехур, смутено уриниране, наличие на кръв в урината.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Поради тежестта на заболяването болният трябва навреме да потърси лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при кръвопикане болният да взема по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 10-15 зърна от бяла дъвка, счукани на прах.

При липса на кръв в урината да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“) или пък по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед заедно с восъка - дъвче се, докато восъкът се втечни.

II. Двадесет минути след това при кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара (листа), бяла върба (листа), бял равнец, малинови листа, полски хвощ, овчарска торбичка и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън ври 20 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на кръв в урината да изпива 1 винена чашка от 100 г отварка от волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета. Както при рак на бъбрека.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бяла ружа (корени), мечо грозде, полски хвощ, троскот, шипки и царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън ври 20 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от къпинови листа, дъбови кори и пр. (вж. точка II). При липса на кръв в урината да изпива 1 чашка от 150 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк, лешникови листа, невен, пача трева, ранилист (цялата билка с корена), слез (цвят), цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена супена лъжица ленено семе се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед по вкус.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това на долната част на корема непрекъснато да се държи хладка лапа от 12 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ренде и забъркан с 4 супени лъжици сол. Отгоре се слага фланелена обвивка. При липса на кръв в урината се поставя компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка, напълнена с приятно топъл (36оС) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути, а след него се прави топла промивка с 1 л отварка от акация (цвят), лайка (цвят) и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Оставя се да кисне, докато температурата спадне на 37°С, и се прецежда. След промивката пикочният мехур (отпред и отзад) се налага с 2 торбички от тънко хасе (30 на 25 см), напълнени първата вечер:

а) с попарени зелени листа от полски бъзунек или от див кестен, добре изстискани и на ситно нарязани. Или:

б) с топла лапа (36оС) от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), накрая поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Или:

в) с торбички, напълнени с топла лапа от слез (листа и цвят), сварен с малко мляко и 3 супени лъжици житни трици. Или:

г) с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за двете торбички с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашнца), и 20 сини сливи, смачкани без костилките.

Едновременно в двата случая на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. При тежко главоболие цялата глава се налага с „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин и лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. процедурите са както при рак на бъбрека.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация топли бани, топли лапи и топли промивки не се правят.

Важни добавки:

1. През деня, ако болният не се лекува, добре е в долната част на корема си да носи торбичка, напълнена с пресни диви кестени, които се сменят на всеки 4 седмици, или торбичка, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със суха прясна къртичина пръст. Пръстта се сменя на всеки 15 дни.

2. Добре е болният да спи на легло, под дюшека на което са разстлани диви кестени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...