Jump to content

Рак на глътката, на гърлото или трахеята


Recommended Posts

Рак на глътката, на гърлото или трахеята

Ракът на глътката и на гърлото се среща рядко у млади хора, по-често след 40 години, а най-често след 50 години, и то предимно при мъжете.

Причини. Недостатъчно проучени. За настъпването на заболяването имат значение тютюнопушенето, дишането на дразнещи газове, хроничните възпалителни заболявания на глътката и гърлото.

Признаци. Дрезгав, пресипнал глас, без болки. По-късно се явява затруднено гълтане и дишане, понякога с болки, кръвоизливи, бронхит, силно изтощение на организма.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Поради тежестта на заболяването болният трябва възможно по-рано да потърси компетентна лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение.

А. При рак на гърлото и на глътката лечението е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Рак на стомаха“). Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин - 1 л зехтин с по 2 супени лъжици широколистен живовляк (листа), жълт и червен кантарион, подбел (листа), ранилист (корени) и ца-риче (листа и цвят) във водна баня се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда. Или:

в) да изяжда по 2 чаени лъжички чист пчелен мед заедно с восъка, който се дъвче колкото може повече, за да се втечни в устата.

II. Двадесет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II). В този случай отварката се подслажда с чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата.

Диета. Същата, както при „Рак на стомаха“, със следните добавки. Преди закуска, обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар и се яде без хляб) или да изяжда по 1 чинийка салата от сварено червено цвекло, настъргано на ситно, или пък да изпива 1 чашка от 50 г от сока му. След обяд и вечеря да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка пречистена бяла глина (от аптеката) и 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко сок от червено цвекло или вода и мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от алтея (корени), ленено семе и смрадлика - по 1 супена лъжица, и анасон, сладко коренче и дилянка (корени) - по 1 чаена лъжичка. В 750 г вода се вари на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и цикория (листа и стебла) по 50 г от всички. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това се прави парна баня на главата с вода или с чай от лайка с продължителност около 10 минути или пък парен компрес на болното място (глътката и гърлото) с торбичка, напълнена с топъл (36°С) ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42оС за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (6 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда), или пък от зелен лист прясно зеле, попарен с вряща вода да омекне - изстисква се и отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно болното място (глътката или гърлото) се налага първата вечер с торбичка, която да обхваща цялата шия, напълнена с топла лапа от попарена горска теменуга (корени, листа и цвят, добре изстискани) или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1/2 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 9-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата.

Забележка. Най-добре е лапата на шията да се слага в торбичка, която добре да я обхваща и да има 1 напречен тегел, който да не й позволява да бяга настрани.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), и 5-9 сини сливи, или пък със смесена лапа от магданоз (листа), кромид лук и слез (листа и цвят) - по равни части, сварени с малко вода до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсени с 1 чаена лъжичка захар. Едновременно във всички случаи малкият мозък се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с корени от полски бъзак), а при главоболие се поставя цяла „шапка“ от същия квасец, засилен в троен размер от казаното. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Неделя. Почивка от всичко - пият се билките, спазва се диетата и болното място се налага с кърпичка, леко намазана със смес от 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра (от аптеката) и леко увита с фланелен бинт. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. са полезни слънчевите бани на гърлото и трахеята със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1-2 часа (главата се предпазва от слънцето с бяла кърпа), последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или от цели топли бани с отварка от корените на полския бъзак.

Важна добавка. Добре е на всеки 2-3 часа да се прави и гаргара с дадените отварки от алтея (корени), ленено семе, смрадлика и анасон.

Б. При рак на трахеята лечението е същото със следните добавки:

1. При силна трахеитна кашлица болният на всеки 2 часа, и то преди да изпие поредната си отварка, да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата), размесен с 200 г сок от печен кромид лук и сока на 1 изцеден лимон.

2. При чести спазми в трахеята вместо друга храна болният да яде печен кромид лук със захар и отвън на трахеята непрекъснато да държи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 супена лъжица захар и малко царевично брашно за отнемане на влагата на лапата.

3. При газове след ядене да взема по 1 чаена лъжичка прах от липови въглища или пък от овъглен до черно картоф.

4. При киселини след обяд и вечеря да взема по 1 супена лъжица сок от суров картоф, настърган и изстискай - изпива се веднага.

5. Торбичката за парния компрес или пък за топлата лапа на трахеята трябва да е широка 12-15 см и дълга от ключицата до лъжичката.

6. Лапите трябва да бъдат в двоен или троен размер от дадените по-горе, за да покриват добре и плътно трахеята.

7. В този случай може да се добавят и следните лапи:

а) от сухи сини сливи, предварително накиснати в топла вода, за да се извадят костилките, поръсени с 1-2 супени лъжици царевично брашно и 1 супена лъжица ситна захар. Или:

б) топла лапа от прясно зеле (при липса на зеле от праз лук, бялата му част), на ситно нарязано и засилено с 1 китка магданоз (листа), също на ситно нарязан, и 100 г прясно мляко. Ври да стане гъста като тесто лапа и преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица ситна захар.

Неделя. При липса на болки върху трахеята може да се държи кърпичка, намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах (от аптеката). Държи се до вечерта.

Важни добавки:

1. При кръвоизлив болният да пие по 3-5 чашки чай от маточина - попарва се като обикновен чай.

2. При липса на някои от посочените в плана билки лечението може да започне и без тях.

3. Когато на трахеята се слагат топли лапи, парни бани и парни компреси може да не се правят.

4. Добре е болният през деня да носи в джобовете си по 3-5 диви кестена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...