Jump to content

Рак на белия дроб


Recommended Posts

Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е сравнително често заболяване, което се среща предимно у мъже между 45 и 60 години, но е наблюдаван и у по-млади (36-40-годишни).

Причини. Най-вероятна причина за появата на белодробния рак е продължителното дразнене на лигавата ципа на бронхите от различни химични и механични агенти (уличен прах, от каменни въглища и желязо, тютюнев дим). Голямо значение имат различните хронични белодробни заболявания: бронхит, бронхоектазии, туберкулоза и др.

Признаци. Белодробният рак се среща около пет пъти повече при мъжете, отколкото при жените. В началото на болестта проявите не са характерни: болки в съответната ръка, рамото или плешката, прилични на ревматични, задух, кашлица, храчки, които понякога са кървави. В някои случаи болестта може да се прояви като бронхопневмония или с набиране на течност в плевралната кухина, която причинява силен задух, умора и отпадналост.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по избор едно от средствата, дадени за „Рак на гърдата“ (вж. том II, точка I). При силна кашлица да взема само по 1 супена лъжица сироп против кашлица: 50 г пача трева се запарва с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути, прецежда се и се засилва с 50 г чисто смляно сурово кафе и 100 г небетшекер или горена захар и ври още 5 минути.

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета. Същата, както при „Рак на гърдата“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, а също и при всяко закашляне се пие по няколко глътки от следната отварка: бяла ружа (корени и цвят), външни люспи на кромид лук, смрадлика (листа) и ленено семе. По 1 супена лъжица от всички, по 1 чаена лъжичка анасон и сладко коренче и 1/2 чаена лъжичка прясно смлян синап се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1-2 зърна, с големина на царевични, от следната смес: 50 г чист боров катран, предварително измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят, 50 г рафинирана сяра и 10 г печена стипца (всичките от аптеката). Размесват се добре, прибавят се 1-2 супени лъжици кафе от фий, опечено до бежов цвят, за да стане сместа гъста като тесто, и от него се правят зърна, които се овалват в малко леко препечено царевично брашно, за да не залепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

IV. Заедно със зърната да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лобода (листа и цвят), невен (листа и цвят), жълта и синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици и 1 супена лъжица волски език се запарват с 1 л вряща вода. Прибавят се 1-2 супени лъжици мед, вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Ако болният има температура, при пиенето отварката може да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтузу (от аптеката) по равни части. Или пък с 1-2 дражета хинин (по указание на лекаря или аптекаря).

V. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това, ако болният не е имал кръвоизлив от носа или устата, и то най-малко 5-7 дни, да направи парна баня на главата и гърдите си с чай от лайка (за 5-10 минути) или пък парен компрес на гърдите с торбичка, напълнена с топъл (36-37оС) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 20 минути.

Ако болният е имал кръвоизлив, да не прави парни бани или пък компреси, защото в този случай те са много опасни.

След това при липса на кръвоизлив гръдният кош (отпред и отзад) се налага с 2 торбички от тензух, всяка една ушита на по 3-4 хоризонтални джоба (за да лежи лапата равномерно върху гръдния кош), напълнени първата вечер или с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан на ситно, полуизстискан и засилен за всяко място с по 25-40 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода и смачкани без костилките, с прибавка за всяко място и по 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), накрая поръсена с 2-3 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага). Или пък със смесена лапа от кромид лук, листа от магданоз и слез по равни части - всичко се нарязва на ситно, залива се с 2-3 супени лъжици гореща вода и 1 супена лъжица олио и се оставя да ври, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, накрая се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър и 1/2 чаена лъжичка камфор на прах. Втората вечер налагането става с торбички, напълнени или с топла лапа от праз лук, бялата му част (при липса на лук с прясно зеле), на ситно нарязан, с прибавка 30-40 сини сливи без костилките и 100 г прясно мляко - вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, снема се от огъня и се поръсва с 1 супена лъжица захар. Или пък с топла лапа от 600 г ориз, 30-40 сини сливи, смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно - в 1800 г вода се вари да стане на тесто. Третата вечер се слага топла лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 10-20 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 15-20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда), а на малкия мозък - торбичка с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно наря-зани и счукани в дървен хаван на кашица). При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ.

Ако болният има кръвоизлив, вместо тези лапи може да слага

на гръдния кош (отпред и отзад) само хладка лапа (с температурата на тялото и дори по-ниска) от суров кромид лук, на ситно настърган, полуизстискан и засилен със сол (на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица готварска сол), накрая лапата леко се поръсва с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. Едва като минат 7 дни от последния кръвоизлив, може да се използват лапите, дадени по-горе, но температурата им да е колкото телесната (36°С).

VI. Сутрин и лятно време процедурите са, както при рак на гърдата.

Неделя и при менструация - също.

Важна добавка. При кръвоизлив през устата, носа или ануса болният веднага да легне на леглото и да взема 1-3 пъти на ден, и то преди ядене, по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 5-7 зърна счукана бяла дъвка, и всеки 3 часа вместо дадените по плана билки да пие отварка от овчарска торбичка (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда). Три дни след спиране на кръвоизлива може отново да пие билките, дадени по плана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...