Jump to content

Рак на яйцата (тестикулите)


Recommended Posts

Рак на яйцата (тестикулите)

Причини. Неизвестни.

Признаци. Тежест, болки, туморовидно увеличение на яйцето, обща телесна слабост, понякога повишена температура.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на пикочния мехур“, точка I).

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, кървав здравец (корени), троскот (цялата билка с корена), лепка, маточина, бял и жълт равнец, ниска върба (листа), червен и жълт кантарион, ранилист (цялата билка с корена), пелин (листа и цвят), синя тинтява и цариче - по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане се прави топла клизма, последвана от парен компрес на тестикулите по начина, даден за рак на пикочния мехур. След това първата вечер тестикулите се налагат с торбичка, напълнена с топла (36°С) лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 5-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1/2 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 1/2 чаена лъжичка пудра захар (ако лапата е много влажна, може да се поръси с 1 чаена лъжичка царевично брашно). Или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част) или от прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, 5-9 сини сливи, 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 100 г прясно мляко - на тих огън се вари, докато стане гъсто като лапа. Втората вечер същото място се налага с торбичка, напълнена или:

а) с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 5-9 сини сливи, смачкани без костилките. Или:

б) с топла лапа от 100 г ориз, 5-9 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено семе - в 300 г вода се вари, докато стане гъста лапа.

Едновременно и в двата случая се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), или пък компрес от 1 голям зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко да омекне, свит на руло и леко изстискащ отгоре се обвива с вестник и вълнен пояс. Малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държи се до сутринта или пък докато досади на болния.

IV. Сутрин и лятно време от 10 до 12 ч. се правят процедурите, дадени при „Рак на пикочния мехур“.

Неделя. Пълна почивка с изключение на билките и диетата. Добре е през целия ден болният да носи върху тестикулите си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). При нужда лечението продължава по плана.

Важна добавка. По време на лечението да се отбягват половите сношения и вдигането на тежки предмети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...