Jump to content

Рак на устната кухина и рак на челюстта


Recommended Posts

Рак на устната кухина и рак на челюстта

Причини. Недостатъчно изяснени.

Признаци. Те са различни в зависимост от вида и мястото на заболяването. Обикновено се образуват разязвявания, рани, които не се подобряват от обикновеното лечение. При засягане на челюстта се образува различно голям тумор, който я деформира. Общото състояние на болния се засяга по-късно.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“, точка I).

II. Двадесет минути след едно от изброените средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета. Същата, както при рак на хранопровода, с добавка след закуска, обяд и вечеря болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад или пък чист пчелен мед и след това добре да изплаква устата си или със стигщова вода (на 1 чаша хладък чай от лайка се прибавя 1/4 чаена лъжичка печена стипца от аптеката), или пък с отварка от черна черница (плод) - вземат се 10 супени лъжици плод и в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица мед на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа) - по 1 супена лъжица, и анасон 1 чаена лъжичка. В 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (корени), слез (листа и цвят), цикория (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане се прави топла клизма. След това, ако туморът е на горната челюст или на небцето, се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 3-5 минути и налагане с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност 10-20 минути. Ако туморът е на долната челюст, се прави топла баня на долната челюст (37°С за 10-20 минути). След това и в двата случая се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на тумора (ако е вътре в устата) с 1/2 суха синя слива, киснала в малко хладка вода, за да набъбне, и поръсена откъм месестата част с малко захар. Така се спи. Едновременно същото място отвън откъм бузата и сливиците се налага с торбичка, напълнена първата вечер с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървено хаванче на кашица), и 5-10 сини сливи, смачкани без костилките. Торбичката откъм страната на тялото трябва да е намазана леко с малко чист пчелен мед.

Втората вечер налагането става с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 5-10 сини сливи, смачкани без костилките, накрая поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага. Едновременно с това се поставя компрес на корема, а на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин и лятно време от 10 до 12 ч. процедурите са същите, както при рак на стомаха. Ако болният няма възможност за бани, върху болното място се поставя кърпичка, намазана със следната смес: 500 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и 2 г сяра на прах (от аптеката). Държат се до вечерта.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важна добавка. При наличие на рана парните компреси с ечемик да се заменят с топли бани от слез и лайка (36-37°С за 10-20 минути) или пък с приятно топли компреси, натопени в същия чай. След това раната се промива с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици в 500 г се варят 10 минути; като изстине, се прецежда) и се превързва със стопена зайча мас или с домашен мехлем, приготвен от пресен жълтък и маслинен зехтин. На тих огън се вари и се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...