Jump to content

Рак в задносната кухина и максиларните синуси


Recommended Posts

Рак в задносната кухина и максиларните синуси

Причини. Неизвестни.

Признаци. Главоболие, смутено зрение, запушване на носа, отделяне на миризлив гноен, кръвенист секрет, тежко общо състояние.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично, и то своевременно. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж „Рак на стомаха“).

II. Двадесет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец (листа и цвят), миризлива лобода (листа и цвят), синя тинтява, жълта тинтява (листа и цвят), невен (листа и цвят) и хмел (шишарки). Вземат се по 50 г от всяка и се прави обща смес. Отделно се вземат корени от ранилист 100 г - 2 супени лъжици корени от ранилист в 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от първата смес и заедно се варят още 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда и подслажда по желание с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1 -2 чаени лъжички бъзов или шипков мармалад с прибавка на 1 чаена лъжичка бяла пръст (болус алба) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а подир това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка. Добре е след ядене да взема и витамин А и С по предписание на лекаря.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от медуница (листа и цвят) и цикория (листа и цвят) - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; на тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, слез (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се на тих огън още 20 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или пък с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22СС за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). На носа се прави топла промивка с отварка от полски хвощ - 3 супени лъжици в 600 г вряща вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. След това носът се намазва с настойка от чист маслинен зехтин и жълт кантарион (250 г зехтин и 3 супени лъжици цвят и листа от жълт кантарион във водна баня врят 1 час; почива 2-3 дни и се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от обикновена коприва или от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На засегнатите места първата вечер се слага торбичка, напълнена или с топла (36°С) лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 5-7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно за отнемане на излишната влага; или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 7-9 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 пълна чаена лъжичка ленено семе - със 100 г прясно мляко ври да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слага фланелен бинт и се държат до сутринта. Втората вечер се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с приятно топъл (36-37°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2-3 вечери подред). Държи се, докато изстине. След това се прави промивка на носа и туморът се налага отвън с торбичка, напълнена или с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 5-9 сини сливи, от тези за компот, смачкани без костилките, и 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Или с лапа от пресни зелени листа от полски бъзак, изстискани, нарязани и попарени с вряща вода. Или пък с топла лапа от смокини, разцепени на две. Налагането може да стане и с парче прано хасе (което изцяло да покрива тумора), намазано с каша, приготвена от пепелта на изгорели костилки от маслини, счукани на прах и забъркани с чист маслинен зехтин, сварен с жълт и червен кантарион. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка. При силни болки вместо казаните лапи до минаване на болката да се слагат торбички с прясна топла несолена извара.

V. Сутрин. Процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд от 9 до 12 ч. се прави същото, както при рак на стомаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...