Jump to content

Рак на окото. Рак в главата


Recommended Posts

Рак на окото

Причини. Неизвестни.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично.

Рак в главата

Причини. Неизвестни.

Признаци. Различни в зависимост от мястото и големината на тумора. Болният има силно главоболие, двойно виждане, повръща, настъпват и различни парализи.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (вж. „Рак на стомаха“, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва 100 г, акация (цвят), волски език, джоджен, зайча стъпка, жълт и червен кантарион, листа от див кестен, мечо грозде, мащерка, невен, пача трева, пелин и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при „Рак на стомаха“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лайка (цвят), медуница (листа и цвят) и риган (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица сироп от алое (вж. точка I).

IV. Десет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, лепка, мента пиперита, невен, ранилист (листа и цвят), магарешки трън (корени), слез (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1 л вода. На главата се слага торбичка, напълнена с топъл (36СС) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 20 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42СС за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), а на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъзунек или пък от листата на дивия кестен (10 листа в 1 л вода врят 10 минути; като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно с това главата се налага с цяла „шапка“от тънко хасе, ушита така, че да покрива изцяло главата, напълнена първата вечер с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 12-14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша), с прибавка и на 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Втората вечер налагането става с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката) и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага. Едновременно с това и в двата случая гръбнакът се разтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета и след това се налага с торбичка, напълнена първата вечер със селски хлебен квасец, засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова лъжици корени от полски бъзунек), и 12 сини сливи, смачкани без костилките, а втората вечер - с лапа от печен кромид лук, засилена с 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема (отпред) се поставя компрес от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискай, или пък от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от корените на полския бъзунек (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути; веднага се прецежда), или в отварка от бял равнец - листа и цвят (4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

Забележка. При болки в очите те се налагат с торбички от марля, напълнени с по 1 супена лъжица прясна несолена извара.

VI. Сутрин. Лечението е същото, както при рак на стомаха, с добавка 1-2 часа след закуска болният отново да си постави една от „шапките“, дадени за вечерта, едновременно съчетана с коремен компрес. Държат се 6-8 часа.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се пази диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...