Jump to content

Рак на гръбначния стълб


Recommended Posts

Рак на гръбначния стълб

Причини. Неизяснени напълно.

Признаци. Различни в зависимост от мястото на увреждането на гръбначния стълб: болки с изтръпване, различни парализи и др.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“, точка I) или пък сироп от ранилист (вж. „Рак на кожата“, точка I).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, жълт кантарион, кървав здравец (корени), магарешки трън (корени), медуница (листа и стебла) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при рак на стомаха, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от печен кокал (1 джолан за супа се изгаря на силна жар да стане бял като вар и като изстине, се стрива на прах) или пък от яйчени черупки (предварително врели 5 минути, за да се дезинфекцират, и след това стрити на прах), подир което да изпива по 1 -3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие една от дадените за рак на кожата.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка сок от листа и цвят от невен, засилен с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, или пък по 3-5 зърна от следната смес: пчелен клей (не восък), който може да се набави от пчелари с повече кошери, и прясно краве масло по равни части.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, върба ракита (листа), жълт равнец (листа и цвят), маточина, мента пиперита, пелин (листа и цвят), подъбиче, троскот (пялата билка с корена), синя тинтява и червен кантарион (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минута и се прецежда), а след това само при запек - клизма с 1/2 л от същия чай. Следва парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с приятно топъл (37°С) полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред), с продължителност 15-20 минути. След това гръбнакът се налага първата вечер с торбичка от тензух, широка 10-15 см, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20-30 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, поръсени с 1/2-1 супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата; или пък с топла лапа от ориз 300 г, 20-30 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 пълна супена лъжица ленено семе или брашно - в 900 г вода се вари да стане гъста лапа. Втората вечер налагането става или с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 15-20 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 20-25 сини сливи, смачкани без костилките; или пък с топла лапа от листа от магданоз, листа от полски бъзунек, кромид лук и слез (листа и цвят) - по равни части от всяка (на ситно нарязани) с прибавка и на 2-3 супени лъжици царевично брашно, 150 г вода и 1 супена лъжица олио - на тих огън се вари да стане гъста като тесто лапа и преди поставянето се поръсва с по 1/2 чаена лъжичка нишадър и камфор на прах (от аптеката). Върху всички торбички се слага хартия и вълнена обвивка. Едновременно и в двата случая се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда). На главата се слага „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Лечението е същото, както при рак на стомаха. Освен това добре е върху гръбнака да се постави торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, на разстояние 2 см, напълнена с прясна суха къртичина пръст.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Добре е да се направи хигиенна баня с вода, не по-топла от 37°С. След това през целия ден болният да държи на гръбнака си торбичка с къртичина пръст или пък ивица от американ, широка 10-15 см, намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах от аптеката. При нужда лечението продължава.

При менструация компреси на гръбнака не се правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...