Jump to content

Рак на кожата


Recommended Posts

Рак на кожата

Причини. Недостатъчно изяснени. За възникването на заболяването значение има продължителното дразнене на кожата с химични средства (катрани, смоли), продължителното вземане на арсен, дразнене от развалени зъби, тютюн (особено при пушене с лула) и др.

Признаци. Според вида на заболяването съществуват различни форми на проява. Най-честа е възловидната - върху нормална кожа се образува малко възелче, с големина на грахово до бобено зърно, с лъскава повърхност, което е твърдо, често хлътнало в центъра и с плътен ръб от малки възелчета. Обикновено по-късно в средата се образува язва. При тази форма заболяването протича бавно, без оплаквания и има по-доброкачествен характер.

Има обаче и друг, по-злокачествен вид, който се проявява с тумор. Той бързо расте, разязвява се и влошава общото състояние на организма. Най-злокачественият обаче е т.нар. меланома, характеризиращ се с образуване на възел с тъмночервен цвят, твърд, неболезнен, достигащ на големина на орех и повече.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Задължително да се търси помощта на лекар-специалист. Народната медицина прилага следното общо лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива едно от следните средства:

а) по 2-3 супени лъжици сироп от ранилист - 100 г корени, на ситно нарязани, в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути, прибавя се 1 л чисто домашно (натурално) червено вино и 1/2 кг чист пчелен мед, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от миризлива теменуга - 1 буркан се напълва до половината с листата, цветовете и корените на теменугата и се долива с чист маслинен зехтин, ври на водна баня 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване (или пък стои на слънце 40 дни). Или:

в) по 1 чаена лъжичка суров сок от младите стебла на пресен зелен магарешки трън.

II. Десет минути след едно от изброените средства да изпива 1 чашка от 75 г смесена отварка от бял равнец (листа и цвят), миризлива лобода (листа и цвят), синя и жълта тинтява (листа и цвят), невен (листа и цвят), цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки). Взема се по 50 г от всяка и се прави обща смес. Отделно се вземат корени от къпина 200 г и от тях 2 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това в същата отварка се прибавят 2 супени лъжици от първата смес, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да изяжда следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и по 1/4 чаена лъжичка настърган див кестен без кората и прах от яйчени черупки. След това да изпива 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от широколистен живовляк (листа): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; ври захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Или отварка от корените на горската теменуга: 2 супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути, след което отварката веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 зърно, на големина колкото царевично, от следната смес: чист боров катран 50 г, предварително измит в 12 води, за да получи жълтеникав цвят, рафинирана сяра 50 г и печена стипца на прах 50 г (от аптеката). Тези продукти се размесват добре, прибавя се малко опечено до бежово кафе от фий, за да стане гъсто тесто, и от него се правят зърна. Те се овалват в малко царевично брашно, за да не залепват, и се подреждат в подходяща кутия.

IV. Едновременно с тези зърна да изпива 1 чашка от 75-100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави клизма с 1 л топла вода, а след това само при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода. После на засегнатото място се прави парна баня с отварка от слез и лайка - в съд се слага по 1 стиска от двете и в 2 л вода на тих огън се вари 5 минути, след което се снема от огъня. Или пък се поставят парни компреси - най-добре с торбички, напълнени с приятно топъл (37°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути). След банята същото място се налага първата вечер с парни компреси от 6 парчета, натопени в топла (36°С) отварка от слез, сварен с пепелива вода - в съд с 3 л вода се слагат 1-2 шепи дървена пепел, разбърква се и се чака да се утаи, след което се прецежда и в така получената пепелява вода се слагат на 1 л вода 5 супени лъжици слез и 2 супени лъжици листа от люляк, вари се 10 минути и се прецежда. После се поставя топла лапа (36°С) от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен (според големината на болното място) с 5-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка ситна захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Или приятно топла лапа от сини сливи - предварително се изваждат костилките им и се варят с малко вода, докато се сгъстят като лапа. Преди поставянето се поръсват с 1/4-1/2 чаена лъжичка захар и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага.

Втората вечер налагането става с топла лапа (36°С) от прясна или суха бамя, сварена с 5-9 сини сливи без костилките и малко прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1/4-1/2 чаена лъжичка захар и малко царевично брашно; или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и сварен с 50-100 г прясно мляко и 5-9 сини сливи, преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка захар; или пък с топла лапа от прясна несолена извара.

Третата вечер болното място се налага с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано и сварено с малко мляко и 5-9 сини сливи, преди поставянето поръсена с 1/2 чаена лъжичка захар. Или пък със смесена лапа от магданоз (листа), кромид лук и слез по равни части, леко запържени с 2-3 чаени лъжички олио и преди поставянето поръсени с по 1/4 чаена лъжичка нишадър и камфор на прах (от аптеката). Едновременно във всички случаи се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), а малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие се поставя цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на кашица. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин и лятно време процедурите са както при рак на стомаха.

Неделя. Пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни бани и компреси на долната част на корема и кръста не се правят, както и цели топли бани.

Важна добавка. Ако се появи гной, да се промива сутрин и вечер с отварка от жълт кантарион - 2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 400 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. След това се превързва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, по 1 супена лъжица бяло брашно и чист пчелен мед и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Бърка се на тих огън, за да се сгъсти като мехлем, без да завира. Или пък със сладък мехлем. И двата мехлема се намазват върху лист от живовляк или парче чиста марля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...