Jump to content

Рак на носа. Рак на езика


Recommended Posts

Рак на носа

Причини. Неизвестни.

Признаци. Появява се обикновено малка раничка, която не боли и трае продължително време. Отначало тя е покрита с коричка, която се маха мъчно, но по-късно повърхността й се оголва и има оръфан вид. Носът се запушва, често се отделят гнойни, кръвенис-ти секрети с неприятна миризма.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се задължително от лекар-специалист. Народната медицина прилага общо лечение по начина, изложен за рак на кожата, със следните добавки. Освен парните бани на главата носът на всеки 6 часа да се промива с отварка от полски хвощ (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; ври захлупено и като изстине, се прецежда). Резултатът е по-добър, ако след това носът се намазва с настойка от чист маслинен зехтин, сварен с жълт кантарион: 250 г зехтин с 3 супени лъжици жълт кантарион (листа и цвят) на водна баня ври 1 час, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. В този случай се препоръчва и топла лапа от магданоз (листа, на ситно наряза-ни) с прибавка на 3-4 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 изравнена чаена лъжичка ленено брашно - с 50 г прясно мляко се вари да стане гъста лапа.

Рак на езика

Причини. Неустановени.

Признаци. Възловидно туморче, върху което се образува ра-ничка. Постепенно надебелява целият език, който става трудно подвижен и силно болезнен.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Болнично, и то своевременно. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) по 1-2 супени лъжици сироп от ранилист - 100 г корени, на ситно нарязани, се варят на тих огън в 1 л вода 30 минути и веднага се прецеждат. След това в получената отварка се добавят 1 л чисто домашно (натурално) червено вино и 500 г чист пчелен мед, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин - от него се взема 1 л и заедно с по 3 супени лъжици широколистен живовляк (листа), жълт и червен кантарион (листа и цвят) и невен (листа и цвят) във водна баня на тих огън се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда. Или:

в) по 1 ракиена чашка от 30-40 г от следната настойка: на 1 л старо червено вино се слага 1/2 л сок от плода на полския бъзак. Кисне 3 дни, прецежда се и се пие.

II. Двадесет минути след изпиване на едно от тези средства да взема отварка от 7 ореха, счукани заедно с черупките и ядките, 5 супени лъжици борови връхчета, 3 супени лъжици зайча стъпка и 2 супени лъжици чист пчелен мед. В 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при рак на хранопровода. Добре е след закуска, обяд и вечеря болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад и след това добре да си изплаква устата със стипцова вода (на 1 чаена чаша хладък чай от лайка се прибавя 1/4 чаена лъжичка печена стипца от аптеката) или пък с отварка от черна черница (плод). За нея се вземат 10 супени лъжици плод и в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица мед на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър от аптеката.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от ленено семе и тетра (листа) - по 1 супена лъжица; и 1 чаена лъжичка анасон - в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, слез (листа и цвят), цикория (листа и стебла) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане да се приложи изцяло даденото при рак на устната кухина и рак на челюстта със следните добавки:

1. Налаганията с лапите да се правят отвън на бузите и под брадата, за да засегнат добре сливиците.

2. Добре е преди лягане на самия език да се слагат две люспи печен кромид лук, поръсени с пудра захар - така се спи. Всички приложения се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавки:

1. При подут език най-добре е да се сложи топла (36°С) лапа от 100 г ориз и 7-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. В 300 г прясно мляко се вари да стане гъста като тесто лапа.

2. Подутите шийни жлези да се налагат с топла лапа от житни трици, разбъркани с малко червено вино на каша. На тих огън се бъркат, докато кашата направи 3 пъти „пуф“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...