Jump to content

Лимфогрануломатоза


Recommended Posts

Лимфогранулематоза

Лимфогрануломатозата е злокачествено заболяване, което засяга най-често лимфните възли и далака и се среща между 20 и 40 години.

Причини. Неизвестни.

Признаци. У заболелите се увеличават лимфните възли най-често по шията, тила, слабините и под мишниците. Те отслабват, лесно се изморяват, нямат апетит, температурата им се покачва, изпотяват се нощно време. Често имат ревматични болки, сърбеж по кожата, кървене от носа. Освен жлезите на врата се увеличават и жлезите около трахеята и червата, като притискат околните органи, причиняват болки, кашлица, сърцебиене, оток и други.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Необходимо е болният да потърси своевременно квалифицирана лекарска помощ. Лечението със средствата на народ-ната медицина е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Тумор на стомаха“, точка I) или по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 кг чист пчелен мед и 250 г борова смола на водна баня и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се изсипва в подходящ буркан.

II. Двадесет минути след вземане на едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бяла черница (листа), исландски лишей, мента пиперита, орехови листа, спирея, невен, пача трева, пелин, ранилист (листа и цвят), слез (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при рак на стомаха. Ако болният страда от злокачествена анемия, сутрин на първа закуска в продължение на 30 дни подред да изпива по 1 чашка от 200 г боза или слаба светла бира, в която от вечерта е киснала 30-40 г прясна хлебна или козуначена мая, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, копривено и шипково брашно. Половин-един час след това да направи втора закуска най-добре с 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 400 г вода ври, докато зърната се разпукат, след това се изцежда чрез изстискване и се засилва с 1 жълтък прясно кокоше яйце и по 1 супена лъжица счукани ядки от сладки бадеми и от орехи), 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед и 1 сухар. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен лук с магданоз, настъргана целина и моркови по равни части, малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. След закуска, обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка смес от бъзов мармалад с 1/3 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките - в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема или:

а) настойка от чист маслинен зехтин - 1/2 л зехтин и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва, млади корени от черница и корени от ранилист, на ситно нарязани, на водна баня врят 1 час. Почива 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване. Или:

б) по 2 зърна от следната смес: 250 г чист боров катран, 15 г нишадър на прах и 30 г рафинирана сяра (от аптеката). Всичко се размесва с 1 супена лъжица кафе от фий, за да стане като тесто. От него се правят топчета, на големина колкото царевични зърна, и се овалват в царевично брашно, за да не слепват. Съхраняват се в подходяща кутия.

IV. Двадесет минути след едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка и др. (вж. „Рак на кожата“).

V. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минута и като изстине, се прецежда), а след това само при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л. После идва банята на главата с отварка от орехови листа и лайка (цвят), ако са засегнати жлезите на шията или подмишниците, или пък се поставят компреси (36°С) на съответните засегнати места с торбички, напълнени с полусварен ечемик (врял само 10 минута, за да може да се използва 2-3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на спирални кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. След това гръбнакът се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 4-6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 2-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на черница (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). При болки в корема по-добре е вместо компрес да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1-2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага. В областта на бъбреците се поставя торбичка от тензух (25 на 15 см), напълнена със същата лапа, а на малкия мозък (тила) - торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие главата се налага с цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени или пък с млади корени от полски бъзак, счукани на каша. Болната жлеза (жлези) се налага първата вечер с торбичка (торбички), напълнена с топла лапа от зелени листа и клонки от полски бъзак, на ситно нарязани, счукани на каша, добре изстискани и след това поръсени с малко топла ракия и царевично брашно за отнемане на излишната влага; или пък с лапа от прясно зеле (праз лук, бялата му част), на сит-но нарязано, с прибавка на 1-2 китки листа от магданоз, също на ситно нарязани, 3-9 сини сливи, 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко - на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка ситна захар.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак), 5 сини сливи (от тези за компот) и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), като торбичката от страната, която допира до кожата, се намазва леко с мед. Или с топла (36°С) лапа от печени ябълки, смачкани и поръсени с 1 чаена лъжичка захар. Или пък с топла лапа от сварен ориз (вари се като пилаф - на 1 чаша ориз 3 чаши вода), която преди поставянето се поръсва с камфор на прах с върха на ножа. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Лечението е както при рак на стомаха. Освен това в областта на бъбреците се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“), върху която се тропосва тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се закрепва с поясче. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. На болните жлези се залепва ленена кърпа, натопена в следната смес: 90 г чист топъл маслинен зехтин и 30 г пчелен восък, заедно разтопени на тих огън.

Неделя. Почивка от всичко - пият се само билките, спазва се диетата и се носят дадените мушами. При нужда лечението продължава.

При менструация парни бани, цели топли бани и меняващи бани на краката не се правят.

VII. Лятно време е много полезно преди обяд от 10 до 12 ч. в продължение на 40 дни да се правят цели топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корените): по 1-2 хватки или снопчета от всяка в голям казан се варят 20 минути, след това се добавят по 2-3 двойни шепи морски водорасли, орехови листа, листа от черница, здравец (цялата билка с корена), трина и морска сол. Ври още 10 минути и като изстине до 38°С, се изсипва във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, в което болният лежи 2 часа. С една и съща вода се правят 3-6 бани подред. При невъзможност да се правят те, добре е да се обличат 40 дни подред мокри ризи, натопени в същата отварка от борови клони, полски бъзак и пр., дадени за пялата топла баня - лежи се в тях, увит до шията с 2-3 одеяла, в продължение на 2 часа. При липса на някои от изброените билки може и без тях. Тези мокри ризи и цели топли бани отменят всички други приложения.

Важни добавки:

1. При температура и изпотяване болният да си свали компресите и лапите, да изтрие до сухо тялото си, да се преоблече и да спи без тях. Два часа след ядене заедно с определената билка да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър на прах и 6 г винена киселина (лимонтузу) от аптеката. От общата смес се правят 18 праха по 1 г всеки. При липса на тези прахове болният като изключение може да взема вместо тях хинин или пирамидон (по указание на лекаря).

2. В студено време, ако болният се лекува с топли лапи, добре е да пази стаята, за да не се простуди.

3. При желание може да се лекува само с една или две от дадените лапи и когато има магданоз, лапите от квас, праз или кромид лук да се засилват с 1-2 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...