Jump to content

Спомени от живота в пансиона и семинарията


Recommended Posts

СПОМЕНИ ОТ ЖИВОТА В ПАНСИОНА

И СЕМИНАРИЯТА

Тука ще разкажа някои спомени, които живо са останали в паметта ми. Животът в пансиона, покрай многото хубави, положителни страни, има и свои отрицателни страни, а именно: той е откъснат от семейството, от обществото, от естествената среда, в която влизат и жените като майки, сестри, приятелки и със своята мекота и магнетизъм внасят хармония, равновесие.

Затова в Англия и Америка, между евангелисти, в пансионите учителите живеят семейно и на учениците се разрешава всяка седмица да посещават родителите или познати в града. В Цариградската семинария, обаче, наистина разрешаваха посещения в града (за разглеждане града, за покупки, за посещение на църквата «Св.Стефан»). Но те се използваха рядко и някои ученици злоупотребяваха като се напиваха.

За да се внесе малко разнообразие в еднообразния живот, при хубаво време, през есента и пролетта, се правеха излети из околностите на Цариград, край Босфора и край Златния рог. Тези излети обикновено се правеха в неделя след обед. Незабравими впечатления са останали от тези разходки. Неприятното обаче беше остарялата униформа. - младежи, облечени в черни раса, възприети от Византия.

Хубави спомени съм запазил от посещението, което сме правили на църквата «Св. Стефан» във Фенер при големи празници. Тя е историческа, цялата от желязо край Златния рог.Посещението на музеите в Истанбул, «Св. София» (сега джамия) и красивите места край Босфора също са незабравими, защото наистина има какво да се види и от какво да се възхищава човек. Цариград по местоположение е един от най-красивите градове в света, а по исторически музеи и паметници е от най-богатите.

Никога няма да забравя една разходка до гръцката семинария (на о-в Халки в Мраморно море). Това беше приказна разходка - островът е цял в зеленина, а морският бряг е прекрасен. Зданието е на един хълм и гледката е възхитителна.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...