Jump to content

Спомени от живота в пансиона и семинарията


Recommended Posts

СПОМЕНИ ОТ ЖИВОТА В ПАНСИОНА

И СЕМИНАРИЯТА

Тука ще разкажа някои спомени, които живо са останали в паметта ми. Животът в пансиона, покрай многото хубави, положителни страни, има и свои отрицателни страни, а именно: той е откъснат от семейството, от обществото, от естествената среда, в която влизат и жените като майки, сестри, приятелки и със своята мекота и магнетизъм внасят хармония, равновесие.

Затова в Англия и Америка, между евангелисти, в пансионите учителите живеят семейно и на учениците се разрешава всяка седмица да посещават родителите или познати в града. В Цариградската семинария, обаче, наистина разрешаваха посещения в града (за разглеждане града, за покупки, за посещение на църквата «Св.Стефан»). Но те се използваха рядко и някои ученици злоупотребяваха като се напиваха.

За да се внесе малко разнообразие в еднообразния живот, при хубаво време, през есента и пролетта, се правеха излети из околностите на Цариград, край Босфора и край Златния рог. Тези излети обикновено се правеха в неделя след обед. Незабравими впечатления са останали от тези разходки. Неприятното обаче беше остарялата униформа. - младежи, облечени в черни раса, възприети от Византия.

Хубави спомени съм запазил от посещението, което сме правили на църквата «Св. Стефан» във Фенер при големи празници. Тя е историческа, цялата от желязо край Златния рог.Посещението на музеите в Истанбул, «Св. София» (сега джамия) и красивите места край Босфора също са незабравими, защото наистина има какво да се види и от какво да се възхищава човек. Цариград по местоположение е един от най-красивите градове в света, а по исторически музеи и паметници е от най-богатите.

Никога няма да забравя една разходка до гръцката семинария (на о-в Халки в Мраморно море). Това беше приказна разходка - островът е цял в зеленина, а морският бряг е прекрасен. Зданието е на един хълм и гледката е възхитителна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...