Jump to content

Как станах вегетарианец


Recommended Posts

КАК СТАНАХ ВЕГЕТАРИАНЕЦ

Храната, която даваха в пансиона, беше доста разнообразна, но предимно месна. През постите в сряда и петък се даваше постна храна, т.е. зеленчукова и плодова храна, а също и риба. През другите дни, обаче, всеки ден се даваше месна храна, бульони, често свинско. Вечерята бе по-лека.

Аз, обаче, не бях свикнал да ям месо толкова често. В Родопите месо се ядеше много рядко - по Коледа, Великден, Гергьовден. Иначе хората употребяваха млечна храна, вегетарианска - почти без месо. Всяка къща почти си имаше крава. Свинско изобщо не се употребяваше, тъй като мохамеданската религия изключва свинското месо, а ние живеехме в държава, в която господстваща религия е мохамеданската.

Аз се разболях от месната храна, станах нервен, неспокоен, не можех да спя. В това време (1909 г.) ми попадна една брошура за вегетарианството. Аз реших веднага да направя опит. Изпърво престанах да ям ястия с месо - давах ги на моите другари, а те ми даваха ястие без месо (понеже всякога имаше и по едно вегетарианско ястие). В кратко време аз се почувствах по-добре. Аз се убедих, че месната храна е възбудителна; дразни нервната система, особено през време на половото съзряване (пубертета), т. е. тъкмо през възрастта, в която аз се намирах.

Наскоро случаят или по-право Провидението ми помогна да се убедя окончателно в правотата на растителното хранене. В Цариград дойдоха на гости, на екскурзия от Шуменската мъжка гимназия и останаха няколко дни при нас като се хранеха заедно с нас. За пръв път тогава срещнах ученик, вегетарианец по убеждение, който се обади, че не яде месо. Аз се запознах с него и от него аз се научих, че има доста книги по вегетарианство, някои от които той е чел, че Толстой е бил вегетарианец, както и много други велики хора като Питагор, Плутарх и др. Аз вече не бях сам. Постепенно се снабдих с книги по вегетарианството и окончателно се отказах от месната храна. Най-важният мотив да се откажа от месото беше моралният мотив: ние, хората, които имахме толкова разнообразна млечна, растителна и плодова храна, нямаме право да убиваме мирните, кротки домашни животни - волове, крави, овце, кокошки - които ни орат нивите, дават ни мляко, вълна и яйца. И за какво? Само да задоволим нашия извратен вкус - да ядем месо. Никой не ни е дал това право да убиваме нашите по-малки братя - животните, още повече, че това не е необходимост. Ние можем прекрасно да живеем и без месо, даже ще бъдем поздрави, по-чисти, по-кротки, по-човечни. Убийството на животни, за да ги ядем, е атавизъм, варварство, както и човекоядството. То не е съвместимо с истинския човешки морал, с човечността, с любовта към всичко живо.

След няколко месеца аз се разболях от кашлица. Един ученик почина от туберкулоза. Съмняваха се, че и аз съм заразен. Предписаха ми силна месна храна: бульон, кюфтета, пържоли заедно с млечна храна. Аз ядях млечната храна, но отказах да ям месото като казах на лекаря д-р Динев: «Както вие не можете да ядете човешко месо, така и аз не мога да ям месото на животните. Няма голяма разлика между едното и другото.» Лекарят се обиди. Как може един ученик да знае повече от един дипломиран доктор? Каза ми: «Докато сте в болницата, вие сте длъжни да изпълнявате нарежданията на лекаря. Като оздравеете и излезете от болницата, вие пак можете да си бъдете вегетарианец.» Обаче аз не отстъпих от своето убеждение. Лекарят е правил въпрос в учителския съвет и е искал моето наказание. За мен въпросът за вегетарианството беше решен веднъж завинаги. От 1909 г. и досега, когато пиша своите спомени, ето вече 60 години, аз си останах вегетарианец и благодарение на вегетарианството аз укрепнах, станах по-здрав, по-издръжлив и малките простудявания аз лекувах без лекарства, чрез изпотявания, по природно лекуване.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...